Israël hervat offensief na raketaanval uit Gaza

Tel Aviv, gisteravond. Linkse Israëlische activisten steken kaarsjes aan in de vorm van het woord 'sorry' en plaatsen portretjes van Israëliërs en Palestijnen die zijn omgekomen bij het conflict. Foto AP / Dan Balilty

Het Israëlische leger heeft het offensief op de Gazastrook hervat. De krijgsmacht besloot hiertoe nadat Palestijnse militanten diezelfde dag zeven raketten op Israël hadden geschoten. Een Israëlische militair kwam vandaag om het leven door een mortiergranaat bij de grens met de Gazastrook.

Gisteravond besloot Israël nog het staakt-het-vuren van gisteren te verlengen, op verzoek van de VN. Wel zou het Israëlische leger doorgaan met het ontmantelen van tunnels en zou het reageren op Palestijnse aanvallen.

Ondanks een verlengd staakt-het-vuren van Israëlische zijde bleef Hamas vanochtend raketbeschietingen uitvoeren op Israël. Volgens Israëlische media kwamen een paar raketten neer op open velden en werd een andere raket onderschept door het Israëlische raketschild Iron Dome.

Twitter avatar alexhart7 Alex Hart Anti war protest in Tel Aviv getting huge. Smaller pro war rally in distance. Riot police everywhere. http://t.co/RiUAXJdent

Gisteren was er een tijdelijke pauze van de gevechten om de hulpdiensten in de Gazastrook de tijd te geven doden te bergen en slachtoffers te helpen. Zowel Israël als de Palestijnen leken in te stemmen met een staakt-het-vuren tot zaterdag middernacht, maar Hamas wees dat af. Hamas wil alleen akkoord gaan met een bestand als Israël zijn troepen terugtrekt uit Gaza.

Sinds Israël de militaire actie op de Gazastrook inzette zijn er meer dan duizend Palestijnen omgekomen. Ruim 6.000 raakten gewond. Aan Israëlische kant sneuvelden 36 soldaten. Drie burgers, waaronder een Thaise arbeider, lieten het leven.

Lees verder:
- De Gaza-oorlog: de feiten van dag tot dag, zonder de meningen
- In Gaza is niemand veilig

    • Marije Willems