Israël geeft beschieting school toe; Obama wil onmiddellijk bestand

Beit Hanoun, waar de school staat die vorige week werd beschoten. Foto ANP/EPA/Oliver Weiken

Het Israëlische leger geeft toe dat het vorige week een school heeft beschoten, maar beweert dat daar geen doden bij zijn gevallen. Bij eerdere berichten werd melding gemaakt van zestien doden. Ondertussen heeft Obama tijdens een telefoongesprek met premier Netanyahu tot een onmiddellijk bestand opgeroepen.

Bij de aanval op de binnenplaats van de school zouden zestien mensen zijn omgekomen en raakten 150 personen gewond. Volgens Palestijnse functionarissen werd de school in Beit Bhanoun geraakt door drie tankgranaten. Dit wordt tegengesproken door het IDF, dat zegt dat het gaat om één afgedwaalde mortiergranaat. Tijdens de inslag waren er geen mensen aanwezig op de binnenplaats, zo zou uit luchtfoto’s zijn gebleken.

Scholen worden in de Gazastrook door de VN gebruikt om ontheemden op te vangen. Volgens de organisatie was het Israëlische leger hiervan op de hoogte.

Demilitarisering Gaza

President Obama riep vanavond op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren. Het bestand dient onvoorwaardelijk en humanitair van aard zijn. Een dergelijke overeenkomst zou op basis van het eerdere staakt-het-vuren uit 2012 geregeld moeten worden. Hij riep daarnaast op tot ontwapening van alle ‘terroristische groeperingen’:

“Uiteindelijk dient iedere duurzame oplossing van het Palestijns-Israëlische conflict de ontwapening te verzekeren van terroristische groeperingen, alsmede de demilitarisering van Gaza.”

Hij benadrukte daarnaast het recht van Israël om zich te verdedigen.

De afgelopen paar dagen zijn er verscheidene bestanden over en weer uitgeroepen. Israël stelde gisteren een staakt-het-vuren voor, maar dat werd door Hamas verworpen. Vandaag kondigde Hamas een eigen wapenstilstand aan, die om 13.00 Nederlandse tijd van kracht werd. De timing hing samen met het Suikerfeest, dat het einde van de Ramadan inluidt.

Volgens premier Netanyahu van Israël schond Hamas het eigen bestand al snel na de aankondiging. Het staakt-het-vuren werd dan ook door Israël verworpen. Volgens AP beschieten beide partijen elkaar deze avond weer.

    • Philippus Zandstra