Netanyahu: Hamas houdt zich niet aan eigen wapenstilstand

Een Palestijns jongetje wacht totdat hij zijn jerrycans kan vullen met water in Jabalia in het noorden van de Gazastrook. Foto AFP / Mahmud Hams

Hamas heeft ingestemd met een wapenstilstand van 24 uur, maar heeft dat volgens premier Netanyahu gelijk weer geschonden. Het bestand werd om 13.00 uur Nederlandse tijd van kracht.

Eerder kon een woordvoerder van het Israëlische leger niet zeggen of Israël zich aan het bestand ging houden. Wel zou het leger volgens hem doorgaan met het vernietigen van de tunnels die Palestijnse militanten gebruiken om Israël binnen te dringen.

Volgens premier Netanyahu heeft Hamas echter gelijk na het ingaan van het staakt-het-vuren, de eigen wapenstilstand alweer geschonden. Hij zei dat tijdens een interview met CNN vanmiddag. “Hamas houdt zich niet eens aan het eigen staakt-het-vuren, ze blijven ons beschieten.” Daarnaast herhaalde de premier tijdens het gesprek dat Israël ‘alles’ zal doen om de eigen bevolking te verdedigen.

Gisteren stelde Israël Hamas een staakt-het-vuren voor, maar dit werd toen geweigerd. Vanochtend besloot het Israëlische leger het offensief in de Gazastrook te hervatten, nadat Palestijnse militanten zeven raketten op Israël hadden geschoten. Een Israëlische militair kwam vandaag om het leven door een mortiergranaat bij de grens met de Gazastrook.

Hamas kondigde vandaag een bestand aan, kort voordat het Suikerfeest begint. Deze belangrijke islamitische feestdag luidt het einde van de vastenmaand ramadan in.

    • Marije Willems