Duizenden demonstranten bij protest tegen geweld Gazastrook

Duizenden demonstranten hebben vanmiddag in Rotterdam deelgenomen aan een protest tegen het opgelaaide geweld in de Gazastrook. Een stoet mensen liep van het Schouwburgplein naar de Erasmusbrug, waar de organisatie een ‘brug wilde slaan naar mensenrechten in Gaza’.

Demonstranten voeren in Rotterdam actie tegen het geweld op de Gazastrook.
Demonstranten voeren in Rotterdam actie tegen het geweld op de Gazastrook. Foto ANP/Marten van Dijl

Bij een demonstratie in Rotterdam tegen het opgelaaide geweld in de Gazastrook liepen vandaag duizenden demonstranten mee. Het protest verliep voor het grootste deel zonder problemen. De stoet liep van het Schouwburgplein naar de Erasmusbrug.

Op die manier wilden de organisatoren een ‘brug slaan naar mensenrechten in Gaza’. Over hoeveel personen exact meededen doet de politie geen mededelingen, maar het zou ‘druk’ zijn geweest, zo meldt Novum.

Bijna geen incidenten

De politie verrichte een arrestatie toen een man zich opruiend uitliet. Daarnaast werd ook een vlag van ISIS in beslag genomen. Volgens de politie verliep de demonstratie verder zonder incidenten. Een videowagen maakte beelden van de stoet, maar er is vooralsnog geen aanleiding om een onderzoek in te stellen.

Bij een eerdere demonstratie, afgelopen donderdag in de Haagse Schilderswijk, werden volgens een Arabischtalige agent ‘grensoverschrijdende’ leuzen geroepen. Tegen een groep van veertig á vijftig demonstranten wordt nu onderzoek gedaan door het OM of de uitspraken niet strafbaar waren.

De demonstratie van vandaag in Rotterdam was een initiatief van onder meer de Rotterdamse moslimpartij NIDA, Youth for Palestine, het Palestina Komitee Rotterdam en Een Ander Joods Geluid.

Pro-Israël demonstratie in Marseille

In het Franse Marseille vond vandaag een pro-Israëlbetoging plaats. Daar kwamen meer dan tweeduizend betogers op af. De Franse oproerpolitie moest hen gescheiden houden van een aantal pro-Palestijnse groeperingen, die een tegendemonstratie hielden. Vorige week leidde een demonstratie voor de Palestijnen nog tot rellen in Parijs, waarbij zeventig arrestaties werden verricht. Bij de demonstratie van vandaag waren echter geen incidenten.