Clegg pleit voor boycot WK voetbal in 2018 in Rusland

Foto EPA / Facundo Arrizabalaga

De Britse vicepremier Nick Clegg pleit voor een boycot van het WK voetbal 2018 in Rusland. Dat zegt hij vandaag in een interview in The Sunday Times. Clegg wil Poetin straffen voor zijn optreden in Oekraïne.

De vicepremier vindt het onbestaanbaar dat Poetin de eer krijgt een van de grootste en prestigieuze sportevenementen ter wereld te organiseren, terwijl hij niet bereid is zich te houden ‘aan de basisregels van de wereldpolitiek’.

“Hoeveel mensen moeten er nog uit de lucht worden geschoten voordat men zegt genoeg is genoeg?”, zei Clegg verwijzend naar het neerhalen van vlucht MH17 van Malaysia Airlines in Oekraïne. Bij de ramp kwamen 298 mensen om het leven, onder wie 194 Nederlanders.

‘Moskou kan niet eens veilige vluchten garanderen’

In Duitsland gaan ook al stemmen op om het WK van 2018 in een ander land te organiseren. “De FIFA zou moeten nadenken of Moskou wel een geschikte kandidaat is, als het niet eens veilige vluchten kan garanderen”, zei Michael Fuchs van regeringspartij CDU tegen de Duitse krant Handelsblatt.

FIFA: boycot is niet de oplossing

De wereldvoetbalblond FIFA heeft in een verklaring laten weten dat een boycot van het WK Voetbal in Rusland in 2018 niet tot een oplossing van de huidige internationale crisis leidt. “Het verleden heeft aangetoond dat het boycotten van sportevenementen niet bepaald de meest effectieve manier is om problemen op te lossen”, schrijft de FIFA. Toch zegt de wereldvoetbalbond niet te willen weglopen van de situatie. “We veroordelen elke vorm van geweld.” De KNVB wil zich nog niet uitlaten over een mogelijke boycot.

    • Marije Willems