Economie

Cijfers, cijfers, cijfers - en wat de week verder interessant maakt

Foto iStock

Zondag, het begint bijna weer. Dit gaat er volgende week gebeuren.

1. Het cijferseizoen is nog niet voorbij. En het zijn uitdagende tijden voor vliegtuigmaatschappijen. Kwam Air France-KLM vrijdag met verlies na een winstwaarschuwing, grote concurrenten presenteren deze week hun cijfers: prijsvechter Ryanair (morgen) en Duitslands grootste Lufthansa (donderdag). En zou het Franse Airbus het woensdag beter doen dan het Amerikaanse Boeing?

2. Een sector waar het ook al een tijdje niet zo best loopt: de post. TNT komt morgen met cijfers. Reorganisatie, dalende omzetten - pakketbezorging is niet meer wat het was. Het Amerikaanse UPS, dat TNT ooit wilde overnemen, heeft een dag later cijfers.

3. Begin deze week is de ramadan afgelopen. Het vasten is klaar, de grote inkopen voor het Suikerfeest kunnen beginnen. Eten, naar de bioscoop, nieuwe kleding, cadeautjes - maar slechts een beperkte hoeveelheid winkels speelt in op de kansen voor de handel, bleek vorig jaar. Dat terwijl moslims zo’n honderd tot achthonderd euro meer zeggen uit te geven rond deze periode.

4. Durex, Veet, Strepsils, Calgon, Clearasil, Vanish - ze zijn allemaal van één bedrijf. Het Britse Reckitt Benckiser. Vorig kwartaal profiteerde het bedrijf van de extra verkoop van verkoudheidsmiddelen en keelpastilles, wat zou het dit kwartaal zijn? We horen het morgen.

5. Stabiliseert de telecommarkt op de Europese markten, zoals Vodafone vrijdag zei? Dinsdag praten de aandeelhouders over de omzet, die in Europa weer met 7,9 procent daalde. In Italië zelfs met ruim 16 procent. Dinsdag komt ook Orange met cijfers. Woensdag volgt KPN - eindelijk positieve cijfers voor de nieuwe financieel directeur Jan Kees de Jager?

6. De vraag naar olie neemt af. In het eerste kwartaal boekten de grote drie allemaal minder winst. Dinsdag, woensdag en donderdag blijkt of respectievelijk BP, Total en Shell het dit kwartaal beter deden.

7. 17 procent. Zoveel daalde de autoverkoop in Nederland vorig jaar. Het eerste half jaar van 2014 was het verlies opnieuw groot: 5,6 procent. Hoe gaat dat wereldwijd? Onder meer Renault (dinsdag), Fiat (woensdag), Rolls-Royce, Volkswagen, Tesla (donderdag) en Audi (vrijdag) laten het deze week weten.

8. LinkedIn en Twitter, problemen hebben ze beide. De beurskoers van de sociale netwerken daalde dit jaar flink. Twitter heeft te weinig nieuwe gebruikers, op LinkedIn blijven niet genoeg mensen actief. Dinsdag de cijfers van Twitter, donderdag van LinkedIn - is dit echt de tweede internetbubbel?

9. De jaarlijkse omzet van dit bedrijf neemt wel al jaren toe: visitekaartjesmaker Vistaprint. De multinational met hoofdkantoor in Venlo breidt als een van de weinige bedrijven het aantal arbeidsplaatsen in Nederland uit - van 450 naar 600. Blijven papieren visitekaartjes in het digitale tijdperk nog in trek? Woensdag de cijfers.

10. Het is voorbij. Je oude, makkelijke rekeningnummer ziet er vanaf komende vrijdag voorgoed anders uit. Dan moet namelijk heel Nederland - consument én bedrijf - over zijn op het IBAN-systeem.

11. Zwarte Zaterdag. Dat is het volgend weekend. Althans, voor vakantiegangers. Voor tankstations en wegrestaurants goed nieuws dus. Eraan ontsnappen via Schiphol? Vergeet het maar. Daar wordt het waarschijnlijk het drukste weekend van het jaar.