Boko Haram ontvoert vrouw van vicepremier Kameroen

Nigeriaanse soldaten op zoek naar leden van Boko Haram. Foto ANP/Deji Yake

Bij een aanval in het noorden van Kameroen is de vrouw van de vicepremier Amadou Ali door Boko Haram ontvoerd. Bij de aanval kwamen drie mensen om het leven. Tegelijkertijd is er in Nigeria een bomaanslag gepleegd tijdens een kerkdienst.

Volgens minister Issa Tchiroma Bakary werd de aanval vanochtend uitgevoerd op de stad Kolofata, in het noorden van het land. Het doel was het huis van de vicepremier, alsmede dat van een lokale leider die ook werd ontvoerd. Er zijn meer mensen meegenomen, maar onbekend is hoeveel.

Tegelijkertijd meldt AFP dat er in de Nigeriaanse stad Kano een bomaanslag is gepleegd tijdens een dienst. Volgens de eerste berichten zijn daarbij vijf doden en acht gewonden gevallen. De inwoners van de christelijke wijk waar de aanslag plaatsvond, zouden eerder al gewaarschuwd zijn door Boko Haram. Bij een andere aanslag viel een vrouw een aantal agenten aan en blies zichzelf op. Daarbij raakten twee agenten gewond.

Al meer dan tweeduizend doden

De islamitisch-extremistische groepering Boko Haram die de ontvoering uitvoerde, was voorheen vooral actief in Nigeria, maar lijkt nu ook steeds vaker de oversteek te maken naar het naburige Kameroen. Kolofata ligt vlakbij de grens met Nigeria.

De beweging kwam eerder dit jaar in het nieuws toen het meer dan tweehonderd schoolmeisjes ontvoerde in het noorden van Nigeria. Boko Haram streeft een eigen islamitische staat na in het noorden van Nigeria. Bij gevechten tussen strijders van Boko Haram en het regeringsleger kwamen dit jaar al meer dan tweeduizend mensen om het leven.

Uit solidariteit met de aanval op de kerk en een reeks andere gewelddadige incidenten, hebben de religieuze autoriteiten in Kano besloten om alle feestelijkheden in het kader van het eind van de Ramadan af te blazen.

    • Philippus Zandstra