Amerikaanse satellietbeelden: Rusland beschiet Oekraïne

De Boek M-2 tijdens een vliegshow nabij Moskou, in 2011. Foto ANP/EPA/Yuri Kochetkov

Rusland bestookt vanaf het eigen grondgebied Oekraïne met raketten. Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken tonen satellietbeelden dit aan. Ondertussen beschuldigt Rusland de VS van het hinderen van OVSE-waarnemers.

Vandaag zijn een aantal foto’s vrijgegeven waarop te zien is waar de lanceerlocaties en de inslagkraters van de raketten zijn. Daaruit zou blijken dat de lanceringen vanaf Russisch grondgebied worden uitgevoerd, terwijl de raketten in Oekraïne terechtkomen. In sommige gevallen zouden de projectielen een afstand van zeven kilometer hebben overbrugd, zo meldt AP.

Twitter avatar cbsMcCormick cbsMcCormick US releases images alleging attacks on Ukraine from Russia, says self-propelled artillery only found in Russian units http://t.co/yLEOU9AAy2
Twitter avatar cbsMcCormick cbsMcCormick US claims this image shows impact of multiple rocket launches from Russia aimed at Ukrainian military units http://t.co/8XidMcmiRz

En de Amerikaanse ambassadeur in Oekraïne:

Twitter avatar GeoffPyatt Geoffrey Pyatt Imagery: evidence Russian forces have fired across border at Ukr forces, and separatists have used artillery provided by Russia in attacks.

De beelden zijn aangeleverd door het hoofd van de Amerikaanse inlichtingendiensten. Volgens de beelden zouden de beschietingen plaats hebben gevonden tussen 21 en 26 juli.

De Amerikanen beschuldigden Rusland al eerder van het bestoken van Oekraïens grondgebied, maar leverden daar verder geen bewijs voor. Ook wordt Rusland ervan beschuldigd het wapentuig aan de rebellen te hebben geleverd waarmee vermoedelijk de MH17 is neergeschoten. Deze claims worden door de Russen tegengesproken.

Lavrov: stop met hinderen OVSE

De Russische minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken heeft vandaag in een telefoongesprek met zijn Amerikaanse collega John Kerry opgeroepen tot het stoppen van het hinderen van OVSE-medewerkers in het oosten van Oekraïne, zo meldt Novum.

Er zouden een aantal waarnemers op weg zijn naar grensposten met Rusland, en Lavrov hoopt dat zij ‘zonder vertraging’ zullen arriveren. Hij riep Kerry op om aan zijn ‘ondergeschikten’ het bevel te geven de waarnemers niet te hinderen. NRC-correspondent Roeland Termote op Twitter:

Twitter avatar RoelandTermote Roeland Termote Berichten uit een parallel universum:”Russische MinBZ vraagt VS om ‘te stoppen met hinderen werk vd OVSE’.”http://t.co/3ylbrBAUCJ

Kerry riep Rusland tijdens het gesprek op om te stoppen met het leveren van wapens aan de separatisten. Dit wordt categorisch ontkend door de Russen, maar toen Lavrov wederom iedere betrokkenheid ontkende stelde Kerry dat niet meer te accepteren.

De twee ambtgenoten kwamen tijdens het gesprek wel overeen dat alle partijen moeten proberen om tot een staakt-het-vuren te komen.

    • Philippus Zandstra