Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Zeven Nederlandse onderzoekers tegengehouden op weg naar Donetsk

Beelden van een week geleden: pro-Russische separatisten in het gebied waar het toestel van Malaysia Airlines neerstortte.
Beelden van een week geleden: pro-Russische separatisten in het gebied waar het toestel van Malaysia Airlines neerstortte. Foto ANP/ Pierre Crom

Zeven Nederlandse onderzoekers van het Landelijk Team Forensische Opsporingen (LTFO) zijn vandaag tegengehouden op weg naar Donetsk in het oosten van Oekraïne. Separatisten hielden de groep tegen omdat het “te onrustig” in het gebied is momenteel.

Een woordvoerder van de LTFO zei volgens NU.nl dat de groep alsnog gaat proberen om Donetsk, een stad niet ver van de plek waar vlucht MH17 neerstortte, te bereiken. Vanavond volgt er een persbriefing:

Twitter avatar Politie Politie Nederland Tonight 19:00 (07:00 PM, local time) in Charkov: pressbriefing Dutch Forensic Team. #MH17

Vannacht zijn de veertig Nederlandse marechaussees in Oekraïne aangekomen. Daarnaast vertrekken dit weekend ook nog een internationaal team van 25 onderzoekers dat geleid wordt door de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Dit team gaat onderzoek doen naar de oorzaak van de ramp.

Update 16.30: Hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg, politiechef van Amsterdam, geeft leiding aan de Nederlandse missie in Oekraïne om de rest van de lichamen te zoeken en te bergen, dat meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie. Aalbersberg gaat zowel het al aanwezige personeel van het LTFO leiden als ook de veertig marechaussees.

Politiechef Aalbersberg gaat het onderzoeksteam en de marechaussee leiden in het rampgebied. Foto ANP / Jerry Lampen

Australië: er zijn nog niet geborgen lichamen op rampplek

Op de rampplek zijn inmiddels wel weer lokale Oekraïense hulpverleners op zoek naar stoffelijke resten van slachtoffers van de vliegramp, schrijft persbureau Novum. Het werk lag drie dagen stil. Bergingswerkers kamden vandaag een graanveld in het gebied uit. Die velden en akkers zijn al eens doorzocht, maar de lokale diensten vermoeden dat nog niet alle resten zijn gevonden. Het werk wordt bemoeilijkt omdat het graan een halve meter hoog staat.

De Australische premier Tony Abbott zei eerder vandaag op een persconferentie dat er nog niet geborgen stoffelijke resten op de rampplek zijn. Daarom is het ook zo van belang dat er een internationale missie is in het gebied.

Nabestaanden op rampplek

Er zijn op de rampplek voor het eerst nabestaanden van een slachtoffer gearriveerd. Een Australisch echtpaar dat hun enige dochter verloor bij de vliegramp was er aanwezig. Het stel bereikte naar eigen zeggen zonder grote problemen het gebied, schrijft Novum.

Twitter avatar corinneseminoff Corinne Seminoff Angela and George Dyczynski told @CBCNews they believe daughter Fatima is alive. Travelled from Australia. http://t.co/jnEGEFfg4Y