VS sluit ambassade in Libische hoofdstad Tripoli - ‘Turkije evacueert ook personeel’

Voor de eerste keer sinds de periode voor de val van dictator Mouammar Gaddafi in 2011 heeft de VS zijn ambassade in de Libische hoofdstad Tripoli gesloten. De situatie is er dermate verslechterd de afgelopen tijd dat het land zich genoodzaakt zag om tijdelijk alle diplomaten te evacueren naar buurland Tunesië.

13 juli: rook stijgt op vanuit de richting van het vliegveld van de Libische hoofdstad Tripoli. Foto AP

Voor de eerste keer sinds de periode voor de val van dictator Moammar Gaddafi in 2011 heeft de VS zijn ambassade in de Libische hoofdstad Tripoli gesloten. De situatie is er dermate verslechterd de afgelopen tijd dat het land zich genoodzaakt zag om tijdelijk alle diplomaten te evacueren naar buurland Tunesië.

Update 15.20: Ook Turkije zou 700 man personeel hebben hebben geëvacueerd uit het land, zo zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry tegen persbureau Reuters.

Er wordt gevochten in de directe omgeving van de ambassade tussen verschillende Libische milities. Volgens persbureau AP onderschrijft de stap de zorgen die de regering van president Obama heeft over de risico’s die Amerikaanse diplomaten in het buitenland lopen.

Het land wordt herinnerd aan de dodelijke aanval op het consulaat in Benghazi in 2012, waarbij de Amerikaanse ambassadeur Christopher Stevens om het leven kwam. Over die aanval is politiek nog steeds veel te doen. Er komt binnenkort nieuw onderzoek naar het incident.

Negatief reisadvies

Tegelijkertijd met de evacuatie gaf het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken een nieuw reisadvies uit waarmee het Amerikanen op het hart drukt niet naar Libië af te reizen en de mensen die er al zijn afraadt om te blijven, schrijft AP.

De VS is slechts een van vele landen die hun diplomatieke operaties in Libië zijn gestopt. Turkije kondigde gisteren nog aan dat het zijn ambassade heeft gesloten en gevechten in Benghazi hebben ervoor gezorgd dat de Verenigde Naties, hulporganisaties en buitenlandse afgevaardigden zijn vertrokken.

Vliegveld

Momenteel wordt er zwaar gevochten in Tripoli, met name rond het internationale vliegveld. De gevechten begonnen eerder deze maand door islamitische milities, met name afkomstig uit de westelijke stad Misrata, een verrassingsaanval op het vliegveld uitvoerden. Dat vliegveld was onder controle van rivaliserende milities uit de westelijke stad Zintan.

    • Frank Huiskamp