Vakbond mogelijk naar de rechter vanwege doorstart Estro

Duizend werknemers konden niet mee in de doorstart van kinderopvangbedrijf Estro. Volgens de vakbond is er sprake van „misbruik van faillissementsrecht”.

Vakbond Abvakabo FNV overweegt juridische stappen te ondernemen vanwege de vooraf voorbereide doorstart van het failliete kinderopvangbedrijf Estro. Volgens de vakbond is er mogelijk sprake van „misbruik van faillissementsrecht” en is het faillissement gebruikt om werknemers „op een goedkope wijze” te ontslaan. Dat maakte Abvakabo vrijdag bekend.

Eerder deze maand ging Estro, het grootste kinderopvangbedrijf van Nederland, failliet. Twee dagen later werd aangekondigd dat het bedrijf een doorstart maakt onder de naam Smallsteps. Van de 3.600 werknemers kunnen er 2.600 blijven. Zo’n 250 vestigingen van de 380 blijven open.

Anders dan bij een overname buiten faillissement, worden werknemers bij een doorstart na faillissement eerst allemaal ontslagen. Als ze geluk hebben worden ze in dienst genomen door de overnemende partij. Maar volgens Abvakabo gaat die regel in het faillissement van Estro niet op.

Het faillissement én de doorstart van Estro waren al van tevoren voorbereid. Volgens de bond is daardoor sprake van ‘overgang van onderneming’. In dat geval is de koper verplicht alle werknemers er ook bij te nemen, zoals in een overname buiten faillissement. De vakbond wil dat het nieuwe Smallsteps alsnog alle oude Estro-werknemers in dienst neemt. Als Smallsteps weigert, stapt Abvakabo naar de rechter.

De faillissementsvorm die Estro gebruikte heet een ‘pre-pack’. De bedoeling is om de chaos die na een ‘gewoon’ faillissement ontstaat, zoveel mogelijk te beperken. Met deze oorspronkelijk Britse procedure wordt nu enkele jaren in Nederland geëxperimenteerd, maar heeft nog geen wettelijke basis. Het wetsvoorstel daarvoor wordt dit najaar behandeld in de Tweede Kamer.

De pre-pack is omstreden. De Nederlandse Orde van Advocaten gaf eerder dit jaar nog een negatief advies over het wetsvoorstel. Daarin wordt het bezwaar van Abvakabo onderschreven. De overeenkomst over de verkoop van de onderneming komt „materieel tot stand vóór het faillissement”, zo valt te lezen in het advies. Om die reden zou de overnemende partij dus alle werknemers moeten overnemen, redeneert de Orde, tegen de geldende arbeidsvoorwaarden.

Dit zou niet de eerste rechtszaak zijn als gevolg van een pre-pack. Vorige week dagvaardde FNV Bondgenoten garnalenbedrijf Heiploeg, dat eerder dit jaar failliet ging en direct een doorstart maakte. In die zaak gaat het om een verslechtering van de arbeidsvoorwaarden voor werknemers die na het faillissement konden blijven.