Ontdekt in Pivot Park, Oss

Toen MSD uit Oss verdween gingen 440 banen verloren. Met miljoenen van de overheid is een deel van de farma-industrie voor Oss behouden.

Het grote farmaceutisch bedrijf MSD sloot 1 juli definitief de deuren van het Development Center in Oss. Daarbij zijn 440 werknemers hun baan kwijtgeraakt. Om de sluiting te compenseren heeft MSD onlangs bekendgemaakt zo’n 2 miljoen euro te investeren in een ‘innovatiecampus’ langs de spoorlijn in Oss, Pivot Park geheten. De afgelopen twee jaar hebben 34 ondernemers zich daar met hun bedrijfjes gevestigd. Ze werken aan vervangers voor chemokuren, remmers van ouderdomskwalen en betere diagnostiek rond de ziekte van Lyme. Samen zijn ze goed voor driehonderd banen.

In de gebouwen waar nu wordt gewerkt aan innovatieve ideeën, was tot 2007 Nederlands belangrijkste medicijnontwikkelaar, Organon, gevestigd. Dat jaar werd Organon echter overgenomen door de Amerikaanse farmaciegigant Schering-Plough. En nog voor er volledig was gereorganiseerd, werd Schering-Plough weer overgenomen door MSD. Die maakte in 2010 bekend de onderzoeksafdeling in Oss te sluiten, waardoor een jaar later 1.100 hoogopgeleide medewerkers op straat stonden.

De ministeries van Economische Zaken en Volksgezondheid, de provincie Noord-Brabant, de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij en de gemeente Oss spanden zich samen met MSD in om te zorgen dat niet alles wat Oss had opgebouwd op het gebied van medicijnontwikkeling verloren zou gaan. Resultaat: de overheid kocht voor 16 miljoen euro de gebouwen en laboratoria van MSD die leeg kwamen te staan. Inclusief alle apparatuur, waaronder een gloednieuw screeningsapparaat ter waarde van 8 miljoen euro.

In 2012 zette de overheid Pivot Park op. Dat moet die 16 miljoen euro zien terug te verdienen door het verhuren van bedrijfsruimten, laboratoria en apparatuur en de verkoop van screens en testen. Pivot Park heeft daarvoor de tijd tot 2017, daarna moet het winst maken. In eerste instantie namen twaalf bedrijfjes hun intrek op het Pivot Park, opgezet door oud-werknemers van Organon die hun baan waren kwijtgeraakt. Vanwege de aanwezige faciliteiten volgden er ook spin-offs van verschillende universiteiten en bedrijven.

En sinds het Development Center van MSD in Oss de deuren sloot, hebben zich ook enkele nieuwe ondernemers gemeld bij Jules de Vet, interim-directeur van Pivot Park. Zijn ambitie is groot: in 2017 wil hij zestig bedrijven op Pivot Park huisvesten. „Dan moet er zo’n bruisend klimaat voor medicijnontwikkeling zijn dat we mensen niet meer hoeven uit te nodigen, maar dat ze staan te dringen.”

    • Esther Wittenberg