Oekraïense leger rukt op naar Donetsk

Gewapende separatist bemant een checkpoint vijftig kilometer van Donetsk.
Gewapende separatist bemant een checkpoint vijftig kilometer van Donetsk. Foto EPA / Igor Kovalenko

Het Oekraïense leger is opgerukt tot aan het separatistenbolwerk Donetsk. Volgens de woordvoerder nationale veiligheid “ligt de weg naar de hoofdstad van de regio Donbas open voor de strijdkrachten van de anti-terreuroperatie open”, schrijft persbureau AP.

De voorste legereenheden zijn de stad Horlivka, die even ten noorden van Donetsk ligt, al gepasseerd en richten zich nu op de stad van een miljoen inwoners. Donetsk geldt als het bolwerk van de pro-Russische separatisten in het zogeheten Donetsbekken in het oosten van het land.

Rebellen hebben de snelweg van Donetsk naar Horlivka afgesloten, stelde een verslaggever ter plaatse zaterdagmiddag vast. Ten noorden van de metropool klonk artillerievuur. In de buurt van het vliegveld van Donetsk, even ten noordwesten van de stad, waren explosies te horen. Boven het plaatsje Jakovlikva kringelde zwarte rook omhoog.

De inwoners van Donetsk hoeven niet bang te zijn dat het leger de stad bombardeert, zei een legerwoordvoerder vanmiddag.

“We zullen enkel infanterie inzetten die, straat voor straat, wijk voor wijk, de stad zal bevrijden.”

Vernielde buitenwijk van Donetsk waar de afgelopen tijd zwaar is gevochten tussen het Oekraïens regeringsleger en de pro-Russische separatisten. Foto EPA / Igor Kovalenko

Rusland zou stellingen bombarderen aan de grens

Volgens het leger zijn de afgelopen week tien plaatsen heroverd op de opstandelingen al is dat niet dankzij Rusland, zo zegt het leger. De Oekraïense en Amerikaanse regering beschuldigden Rusland gisteren van bombardementen op stellingen van het Oekraïense leger in de grensstreek. Volgens de VS leveren de Russen de Oekraïense separatisten steeds zwaardere wapens, zoals geavanceerde raketsystemen.

Rusland zou een paar dagen geleden 15.000 manschappen hebben samengetrokken bij de grens en ook zware artillerie hebben gebracht naar de grens om dit aan de separatisten te geven. Rusland beschuldigt de VS omgekeerd van het verspreiden van leugens een lastercampagne:

Washington baseert zich op speculatie van het internet die niet correspondeert met de werkelijkheid.”

Voor alles wat we op deze plek melden uit Oekraïense en Russische hoek geldt dan ook een disclaimer: wat de regeringen in Kiev en Moskou en de separatisten in Oost-Oekraïne zeggen, is gekleurd en vaak moeilijk te verifiëren.