Nigeria screent vliegtuigpassagiers op symptomen ebola

Nadat gisteren voor het eerst een man in een ziekenhuis in Nigeria overleed aan ebola, is Nigeria haastig begonnen inkomenden vliegtuigpassagiers te screenen op symptomen van de ziekte. Op vliegvelden worden ook speciale kamers ingericht voor het geval iemand met verschijnselen aankomt.

Kranten in Lagos, Nigeria.
Kranten in Lagos, Nigeria. Foto AP / Sunday Alamba

Nadat gisteren voor het eerst een man in een ziekenhuis in Nigeria overleed aan ebola, is Nigeria haastig begonnen inkomende vliegtuigpassagiers te screenen op symptomen van de ziekte. Op vliegvelden worden ook speciale kamers ingericht voor het geval iemand met verschijnselen aankomt.

De recente uitbraak van ebola heeft al aan meer dan 660 mensen het leven gekost in Guinee, Liberia en Sierre Leone. Ook deze landen hebben maatregelen genomen, maar de ziekte heeft een incubatietijd van 21 dagen en kan dus niet altijd gediagnosticeerd worden.

Patrick Sawyer, consultant van het ministerie van Financiën in Nigeria, die gisteren overleed, had bijvoorbeeld geen symptomen toen hij aan boord van het vliegtuig ging naar Lagos. Maar tegen de tijd dat zijn vliegtuig aankwam in Nigeria gaf hij over en had hij diarree.

Boze mensenmassa’s Sierra Leone

In Sierra Leone verzamelden mensen zich bij het grootste ziekenhuis in Kenema waar de vele patiënten liggen met ebola. Er werd gedreigd met het in brand steken van het ziekenhuis. De politie moest traangas inzetten om de mensenmassa uit elkaar te drijven.

Volgens een politie-inspecteur was de aanleiding voor de onrust de uitspraak van een voormalige verpleegster. Die zou tegen mensen op de markt hebben gezegd dat ebola onzin was en alleen maar een dekmantel om kannibalistische rituelen uit te voeren, zo schrijft persbureau Reuters.