Eerste slachtoffer MH17 geïdentificeerd - besluit missie donderdag

Bloemen achtergelaten door de ouders van een van de Australische inzittenden op de plek van de ramp. Foto AFP / Bulent Kilic

Het eerste slachtoffer van de MH17 is geïdentificeerd, meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie. Het gaat om een persoon met de Nederlandse nationaliteit.

De familie en de burgemeester van de woonplaats van de overledene zijn hierover geïnformeerd aldus Justitie. Het ministerie laat weten dat het team van meer dan 200 specialisten druk bezig is met de identificatie, maar benadrukt dat het nog maanden kan duren voordat ieder slachtoffer is geïdentificeerd.

Besluit missie donderdag waarschijnlijk

Donderdag zal waarschijnlijk pas een besluit worden genomen over het al dan niet sturen van een politiemissie. Oekraïne stemt dan hierover in het parlement. Nederland en Australië onderhandelen over een dergelijke missie om de onderzoekers te beveiligen en te helpen bij het zoeken naar de resten van stoffelijke overschotten in het gebied en persoonlijke bezittingen te bergen.

Dit weekend vertrekt ook nog een internationaal team van 25 onderzoekers dat geleid wordt door de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Dit team gaat onderzoek doen naar de oorzaak van de ramp.

Leden van het Oekraïense crisisteam zoeken naar lichamen van slachtoffers in een veld vlakbij de rampplek. Foto AFP / Bulent Kilic

Separatisten zeiden vandaag wel tegen het Russische persbureau Interfax dat ze persoonlijke bezittingen van slachtoffers hadden overgedragen aan Nederlandse functionarissen. Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie laat weten dat het gaat om enkele kleine spullen die op de rampplek zijn gevonden en die de rebellen lieten meenemen door de onderzoekers.

Verwarring over wanneer marechaussee aan de slag kan

Er is enige verwarring over of het Nederlandse onderzoeksteam van experts en de vandaag gearriveerde marechaussees nu wel of niet al aan de slag kunnen. Jan Tuinder, leider van het Nederlandse Team Forensische Opsporing (FTO) zei tijdens een persconferentie in Oekraïne vanavond, dat het zeker nog tot donderdag duurt voordat het Nederlandse onderzoeksteam kan beginnen.

Jan Tuinder, onderzoeksleider van het forensisch team FTO. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

Dat wordt tegengesproken door Den Haag, meldt de NOS. Volgens het crisisteam in Den Haag kan de marechaussee nu al aan het werk en heeft hiervoor geen toestemming nodig van het Oekraïens parlement. De Amsterdamse hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg gaat overigens de marechaussees en de FTO leiden.

Update 22.30: Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans benadrukt dat Nederlandse onderzoekers geen toestemming nodig hebben van de Oekraïense overheid:

Vandaag werden zeven Nederlandse onderzoekers van het LTFO tegengehouden toen ze op weg togen naar de rampplek, die niet ver ligt van Donetsk in het oosten van Oekraïne. Separatisten en leden van de OVSE hielden de groep tegen omdat het “te onrustig” in het gebied is momenteel. Het Oekraïense leger zou opgerukt zijn tot aan de stad. Morgen doen de onderzoekers een nieuwe poging.

Zwarte doos zou raketinslag bevestigen

De Amerikaanse zender CBS meldt dat de zwarte doos zou bevestigen dat er een raketinslag in het vliegtuig heeft plaatsgevonden. Een Europese deskundige zegt dat het toestel werd geraakt door een raket “dat deed waarvoor het was ontworpen”.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid zegt niet in te willen gaan op het bericht, omdat het onderzoek nog in volle gang is. De instantie laat zaterdag weten dat het “eerder weken dan maanden” zal duren voordat de raad met een tussentijds feitenrapport komt, schrijft persbureau Novum.

    • Anouk Eigenraam