Ministers dringen aan op verlengen tijdelijk bestand Gaza

Palestijnen lopen langs het puin van huizen geraakt door Israëlische aanvallen in Beit Hanoun in het noorden van de Gazastrook.
Palestijnen lopen langs het puin van huizen geraakt door Israëlische aanvallen in Beit Hanoun in het noorden van de Gazastrook. Foto AP/ Lefteris Pitarakis

De minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten, Qatar en verschillende Europese landen hebben tijdens een ingelast Gaza-top in Parijs aangedrongen op een verlenging van het humanitaire staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas in Gaza. Het bestand dat sinds vanochtend is ingegaan duurt twaalf uur.

De ministers opperen een bestand dat steeds met 24 uur verlengd kan worden, zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius volgens AFP na afloop van de vergadering:

“Alles wat we willen is dat er zo snel mogelijk een houdbaar staakt-het-vuren komt, een overeenkomst waar zowel Israëls veiligheid in gewaarborgd wordt als de behoefte van de Palestijnen in termen van toegang en socio-economische ontwikkeling.”

Volgens Fabius moet Palestina betrokken worden om deze doelen te bereiken. Hij zou na het overleg met zijn Egyptische collega en met de Palestijnse president Mahmoud Abbas hebben gebeld om ze te informeren over wat er tijdens het overleg besproken is. Aanwezig bij dat overleg waren de buitenlandministers van de VS, Turkije, Qatar, Groot-Brittannië, Duitsland en Italië.

Tientallen lichamen gevonden

Israël en Hamas gingen gisteren akkoord met het tijdelijke bestand, dat vanochtend om 8.00 uur inging. Tijdens het bestand zijn er volgens Palestijnse hulpdiensten al minstens 76 Palestijnse lichamen onder puin van gebouwen in Gaza gehaald.

In totaal heeft de nieuwe escalatie van het conflict tussen Israël en Hamas in ruim twee weken al aan ruim 950 Palestijnen het leven gekost en 39 Israëliërs, onder wie 37 militairen, schrijft AFP.