Opinie

    • Merlijn Kerkhof

mini-opinie

Te vaak blijven gesprekken hangen in kabbelend gekeuvel. Maak ze spannender: snijd een spraakmakend onderwerp aan. nrc.next helpt.

Stelling: Frans Timmermans is een goed mens.

Zijn speech voor de VN-veiligheidsraad was ijzersterk, hartverscheurend en, bijzonder voor een politicus, oprecht. Geen toespraak gaf ons de afgelopen week zo veel steun. Bovendien heeft Timmermans ons verlost van het vooroordeel dat Nederlanders de Engelse uitspraak niet aankunnen – zijn pronunciation was onberispelijk. Bedankt, meneer Timmermans.

Stelling: Leed is geen wedstrijd.

Een van de onaangename bijverschijnselen van de vliegramp, was dat op Twitter geluiden klonken als: waarom is er nu wel zo veel aandacht voor de MH17 en niet voor Gaza, terwijl daar meer doden zijn gevallen? Het getuigt van weinig respect tegenover slachtoffers als we tegen elkaar op gaan bieden wie het ergst lijdt. Maar het is ook hypocriet. De mensen uit het ja-maar-Gaza-kamp hoor je ook nooit over de misère in de Centraal-Afrikaanse Republiek.

Stelling: Er bestaat niet zoiets als een ‘Srebrenica-syndroom’.

De nuchtere, wat afwachtende houding van Nederland werd door een paar opiniemakers in binnen- en buitenland in verband gebracht met Srebrenica, waar Dutchbat al dan niet medeverantwoordelijk was voor de dood van duizenden Bosniakken. De vergelijking is onzinnig. Nederland was simpelweg in shock. En natúúrlijk komt er uit Nederland geen oorlogstaal, want onze krijgsmacht stelt ten opzichte van kernmacht Rusland helemaal niets voor.

Stelling: Pieter Broertjes gaat ons geld kosten.

De burgemeester van Hilversum zei in een slip-of-het-tongetje dat Maria Poetina, de in Voorschoten wonende dochter van Vladimir Vladimirovitsj Poetin, het land uit moet worden gezet wegens de opstelling van haar vader inzake MH17. Dat kon écht niet. Deze faux pas schaadt onze handelsbelangen. Ongetwijfeld zal ooit blijken dat Pieter Broertjes de Nederlandse samenleving meer heeft gekost dan opgeleverd.

Stelling: Kees Momma moet een roman schrijven.

Momma, bekend van de documentaire Het beste voor Kees, blijkt een weergaloos schrijftalent te hebben. De autistische man (49), die ons vocabulaire verrijkte met het woord Mofrika (Duitsland), heeft een ongekende verbeeldingskracht en een wonderschone stijl. Lees deze zin: Vervolgens hoorde ik iets vliegen met binnensnavelse uitingen van genoegdoening. Hopelijk blijft het niet bij columns voor deze krant, en zal hij zich ook richten op de grote vormen.

Stelling: nrc.next is partijdig.

Het getuigt van partijdigheid dat nrc.next gisteren aan de moslims in Rotterdam drie kolommen besteedde en aan de joden in Amsterdam slechts twee. Ook op de voorpagina, de doden van de afgelopen weken werden weergegeven, kregen de Palestijnen veel meer ruimte.

Stelling: Zomergasten is niet van deze tijd.

In het programma mogen salonfähige BN’ers hun levensverhaal vertellen aan de hand van televisiefragmenten. Vingers graag: wie heeft er anno 2014 nog een tv?! We doen toch alles online? Ons voorstel: de Zomergast vertelt zijn verhaal aan de hand van tweets. „Waar was jij”, vraagt de presentator dan, „toen Quinsy Gario ‘White lives matter more than brown ones’ aan Twitter toevertrouwde?”

    • Merlijn Kerkhof