Virus MERS besmet misschien via de lucht

Het dodelijke coronavirus MERS kan mogelijk ook via de lucht mensen besmetten. Dat scenario lijkt reëel nu onderzoekers van de King Abdulaziz University in Jeddah fragmenten erfelijk materiaal van het virus uit de lucht van een dromedarisstal in Saoedi-Arabië hebben geïsoleerd. Ze publiceerden hun verslag vorige week in het wetenschappelijke blad mBio. Tot nu toe gingen onderzoekers ervan uit dat MERS zich vooral door direct contact van dier naar mens verspreidt. Het virus werd aangetroffen in het neusslijm, bloed, poep en melk van zieke dromedarissen, en mensen die ziek werden, waren vaak in direct contact geweest met deze dieren. Maar als het virus ook via de lucht mensen kan besmetten, dat is het risico van MERS veel groter dan gedacht en zijn zwaardere voorzorgsmaatregelen nodig, zoals mondkapjes en handschoenen voor iedereen die met dromedarissen werkt.

    • NRC