Langs de route van de Tour

Laurent Cipriani reed in 2011 elke etappe mee van de Tour de France. Achterop een motor. Hij is immers persfotograaf. Wat hem vooral opviel waren niet de demarrages van de wielrenners, vertelt hij aan The New York Times, maar de toeschouwers. Oud, alleen of in een groep en vaak met wandelstokken. Het jaar daarop probeerde Cipriani deze mensen aan de kant van de weg voorzichtig te fotograferen. Pas in 2013 kreeg zijn fascinatie vorm. In volle vaart op de motor legde de fotograaf zijn serie Along the Road vast. Op zijn website zijn 62 foto’s te zien die Cipriani op hoge snelheid maakte van toeschouwers. Zo bleven de momentopnames authentiek, want als hij was afgestapt „zouden de mensen naar me toe zijn gelopen”. Voor Cipriani is zijn fotoreeks een beelddocumentaire over het Frankrijk van nu. Een beeld dat onzichtbaar blijft voor de argeloze Tour-kijker.

    • Hans Klis