Kort bestand Gaza van start, maar vlak daarvoor nog doden bij aanval

Rook stijgt op boven Gaza-Stad na een Israëlische aanval.
Rook stijgt op boven Gaza-Stad na een Israëlische aanval. Foto AP/ Lefteris Pitarakis

In Gaza is een humanitair staakt-het-vuren ingegaan dat twaalf uur zou moeten duren. Het ministerie van Volksgezondheid in Gaza heeft bekendgemaakt dat vlak daarvoor nog achttien Palestijnen uit dezelfde familie om het leven zijn gekomen bij tankvuur.

De achttien mensen zouden volgens een woordvoerder van het ministerie sinds donderdag vast hebben gezeten in hun huis in Khuzaa, ten oosten van Khan Younis, schrijft persbureau Reuters. Meerdere anderen raakten gewond. In totaal zijn er nu 881 Palestijnen omgekomen sinds het conflict tussen Israël en Hamas ruim twee weken geleden oplaaide.

Het Israëlische leger maakte vannacht bekend dat er nog eens twee van zijn soldaten om het leven zijn gekomen bij gevechten in de Gazastrook gisteren. Inmiddels zijn er 37 Israëlische soldaten om het leven gekomen.

Update 11.45 uur: Er zouden tijdens het bestand inmiddels al 76 lichamen van Palestijnen onder puin in de Gazastrook vandaan zijn gehaald, schrijft persbureau AFP op gezag van Palestijnse hulpdiensten.

Israël blijft wel tunnels zoeken

Het twaalf uur durende bestand moet inwoners van Gaza de kans geven om hulp te krijgen en om te evacueren naar veiliger gebieden. Het Israëlische leger heeft volgens persbureau AP gewaarschuwd dat het zal ingrijpen, mochten terroristen hun kans schoon zien te situatie uit te buiten. Israël zal geen aanvallen uitvoeren op de Gazastrook tijdens het bestand, maar zal wel doorgaan met zijn pogingen om tunnels in Gaza te lokaliseren en onschadelijk te maken.

Het is nog maar de vraag of dit bestand de volle twaalf uur zal duren. Eerdere tijdelijke bestanden werden geschonden.

Alle betrokken partijen gingen gisteravond akkoord met het tijdelijke bestand, nadat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry tevergeefs had geprobeerd een bestand van een week te bewerkstelligen.

Gazatop

Delegaties van de Europese Unie, de Verenigde Staten, Turkije en Qatar ontmoeten elkaar vandaag in Parijs om “alles in hun macht” te gebruiken om een staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas in te stellen.

De conferentie start vanochtend vroeg in de Franse hoofdstad. Onder andere Duitsland, Italië, Groot-Brittannië en EU-defensiechef Catherine Ashton zullen Europa vertegenwoordigen. Israël en Hamas zullen niet aanwezig zijn in Parijs.

Lees ook: De Gaza-oorlog: de feiten van dag tot dag, zonder de meningen.