Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Hoge veiligheidsfunctionarissen en ‘volksrepublieken’ op EU-sanctielijst

Aleksandr Bortkinov, hoofd van de Russische geheime dienst FSB, is toegevoegd aan de EU-sanctielijst.
Aleksandr Bortkinov, hoofd van de Russische geheime dienst FSB, is toegevoegd aan de EU-sanctielijst. Foto AP/ Michail Klimentiev

Dat er nieuwe sancties van de Europese Unie voor Russen en pro-Russen vanwege het conflict in Oekraïne zouden komen, wisten we al. Vandaag zijn dan ook de namen bekendgemaakt van de personen en ‘entiteiten’ die ze krijgen. Onder de personen de hoogste veiligheidsfunctionarissen van de Russische president Poetin en onder die entiteiten de twee zelfverklaarde ‘volksrepublieken’ in Oost-Oekraïne, schrijft persbureau Novum.

In totaal gaat het om vijftien personen en achttien entiteiten, wat zowel bedrijven als hele ‘gebieden’ kunnen zijn, zoals er bij deze sanctieronde sprake van is. De sancties zelf zijn niet zwaarder dan die, die tot nu toe al eerder door de EU en ook de Verenigde Staten werden opgelegd; het gaat wederom om het bevriezen van tegoeden en EU-inreisverboden.

Op de lijst onder anderen de bazen van de Russische geheime dienst FSB en de buitenlandse inlichtingendienst SVR, respectievelijk Aleksandr Bortkinov en Michail Fradkov. Ook Nikolaj Patroesjev, voorzitter van de Nationale Veiligheidsraad van Rusland, staat op de lijst. De Tsjetsjeense president Ramzan Kadirov staat daar ook op. Hij wordt gestraft omdat hij strijders naar Oost-Oekraïne stuurt om daar te vechten tegen het regeringsleger.

Naast de twee ‘volksrepublieken’ van de separatisten in Donetsk en Loegansk komen zeven separatistische organisaties en milities op de lijst. Brussel gaat bekijken of de volksrepublieken als terroristische organisatie aangemerkt kunnen worden, schrijft Novum. Ook zijn er strafmaatregelen voor negen staatsbedrijven op het in maart door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim.

Update 11.40 uur: Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft in een reactie op de sancties laten weten dat die een risico vormen voor de internationale samenwerking wat betreft veiligheidsproblematiek, schrijft persbureau Reuters.

Criteria verruimd

Met deze sancties houdt het voor Rusland en pro-Russen voorlopig nog niet op. De EU heeft de criteria voor sancties dusdanig verruimd dat ook de Russische oligarchen uit de kring rond Poetin geraakt zouden kunnen worden. De sancties gelden namelijk nu ook voor iedereen die de verantwoordelijken voor de onrust in het oosten van Oekraïne financieel of materieel ondersteunt. Volgende week kunnen de EU-regeringsleiders al verdergaande sancties instellen die de hele Russische economie zullen treffen volgens Novum. Dinsdag wordt er verder gepraat over een ontwerptekst.

De EU is maandenlang terughoudend geweest wat betreft de sancties, maar het neerschieten van vlucht MH17 vorige week, waarbij 298 mensen om het leven kwamen, heeft eraan bijgedragen dat haar houding is veranderd. In de week na de ramp zijn er herhaaldelijk oproepen geweest van regeringsleiders voor veel strengere maatregelen richting Rusland. Het land steunt immers de separatisten in Oost-Oekraïne en zij lijken verantwoordelijk voor het neerhalen van het toestel van Malaysia Airlines.

Toevoegingen aan sanctielijst EU