Het verschil tussen balsamico en balsamico

Net als truffel is aceto balsamico een soort keukenparfum. Duur en betoverend, al valt dat ‘duur’ in het gebruik wel mee: je hebt maar een paar druppels balsamico of een paar flinters truffel nodig om de boodschap over te brengen. Als je tenminste uitgaat van topproducten. Vaak blijft het echter bij name dropping. Refererend aan

Net als truffel is aceto balsamico een soort keukenparfum. Duur en betoverend, al valt dat ‘duur’ in het gebruik wel mee: je hebt maar een paar druppels balsamico of een paar flinters truffel nodig om de boodschap over te brengen. Als je tenminste uitgaat van topproducten. Vaak blijft het echter bij name dropping. Refererend aan de bezwangerende kracht van het oerproduct wordt er gebruikgemaakt van basalmico azijn uit literflessen en van truffel in smakeloze variëteiten of als industriële truffelolie.
Het woord balsamico hoorden we pas in de jaren tachtig van de vorige eeuw voor het eerst, inmiddels staat het goedje gewoon in het supermarktschap naast de olijfolie, doorgaans zelfs van hetzelfde merk als die olie.
Ook in de olie- en azijnwinkel van Manfred Meeuwig is al jaren aceto balsamico te koop, wel in twintig verschillende verpakkingen. Meeuwig zelf zag zo langzamerhand door de bomen het bos niet meer, ging op azijnexcursie in Italië en ontsluierde er de versluiering in de balsamicobranche.