Zorg

Het nieuwe vleesschandaal heet Furazolidon

PUTTEN - Kalveren in een kalverhouderij van de Nederlandse VanDrie Group. De kalfsvleesverwerker ziet kansen voor extra omzet door het opheffen van de ban op Nederlands kalfsvlees door de Verenigde Staten. ANP XTRA JERRY LAMPEN
PUTTEN - Kalveren in een kalverhouderij van de Nederlandse VanDrie Group. De kalfsvleesverwerker ziet kansen voor extra omzet door het opheffen van de ban op Nederlands kalfsvlees door de Verenigde Staten. ANP XTRA JERRY LAMPEN Foto ANP

De veehouderij heeft er een nieuw vleesschandaal bij. De opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) deed gisteren een inval bij een diervoederfabrikant in Lopik. Het Openbaar Ministerie is bezig met een strafrechtelijk onderzoek.

Ruim 100 veebedrijven zijn voorlopig gesloten en de eerste dieren worden al geruimd. Vier vragen over de ‘furazolidon-affaire’.

1. Wat is er aan de hand?

Bij onderzoek onder twintig kalverhouderijen trof de NVWA in april bij één bedrijf het verboden antibioticum furazolidon aan. Later werd het middel bij nog vier kalverbedrijven op de Veluwe en een melkveebedrijf aangetroffen.

Het spoor leidde naar veevoerhandel Van Kats Food & Feed in Lopik, een bedrijf dat bekend staat als opkoper en verwerker van partijen met schade of een te hoge concentratie ongewenste stoffen, zegt de site Boerderij.nl. De vergunning van Van Kats was al ingetrokken, voordat het Openbaar Ministerie er gisteren een inval deed.

Via drie mengvoederbedrijven is het voer met het antibioticum tussen maart en juni verspreid. Eén van deze bedrijven leverde het voer aan 97 varkenshouderijen, vooral in Oost-Nederland, 5 kalverbedrijven en 11 bedrijven in Duitsland. De NVWA heeft alle Nederlandse bedrijven gesloten.

2. Wat zijn de gezondheidsrisico’s?

Geen, volgens de NVWA. Furazolidon is een middel tegen darminfecties zoals salmonella, E. coli en darmparasieten. Sinds 1995 is het verboden in vee in de Europese Unie.

Furazolidon is kankerverwekkend. Maar het is pas schadelijk als je levenslang meer dan 3 microgram per dag binnenkrijgt. Mensen die het bewuste vlees hebben gegeten, hebben 1,2 tot 8 microgram binnengekregen – en zeker niet levenslang, schat de NVWA.

3. Waarom worden er dan toch dieren geruimd?

“Voor verboden stoffen geldt nul tolerantie”, zegt een woordvoerder van de NVWA. “Het mag gewoon niet in dieren zitten.” Deze week gelastte het College van Beroep voor het Bedrijfsleven de vernietiging van 2.474 kalveren bij vier bedrijven op de Veluwe. De eigenaren hadden vergeefs bezwaar gemaakt. Zij zijn vrij om ieder dier afzonderlijk te laten testen, maar dat is kostbaar.

Wat er met de varkens van de 97 bedrijven gaat gebeuren, is nog onduidelijk. Ook moet onderzoek nog uitwijzen waar de andere mengvoederbedrijven aan geleverd hebben. In potentie kunnen tienduizenden dieren het antibioticum meedragen. Maar als na proefslachtingen blijkt dat bedrijven ‘veilig’ zijn, dan hoeven de dieren niet vernietigd te worden.

4. Hoe is het middel in het voer terechtgekomen?

“Dat is voor ons ook een raadsel, dat zoeken we uit”, zegt de woordvoerder van de NVWA. De eigenaar van Van Kats heeft tegen Boerderij.nl verklaard dat duiven vaak furazolidon krijgen en dat zij in zijn schuur gepoept hebben. Volgens hem is in een partij van 50 ton veevoergrondstoffen slechts 2 gram gevonden. De eigenaar was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.