Het Haagse clubicoon is een eend... eh, ooievaar

Voetbalclub ADO Den Haag wordt, na Vitesse, de tweede club in buitenlandse handen. De Chinese eigenaar Hui heeft veel plannen. Eerst zien, dan geloven, zeggen ze in Den Haag.

Beeldbewerking NRC

Hagenezen zijn geboren sceptici. Vertel ze dat een Chinese zakenman ADO Den Haag overneemt en de eerste reacties zijn voorspelbaar. Dat zal wel. Wordt hun ooievaarsmascotte ingeruild voor een pekingeend? En Wang Hui, is dat niet die Belchinees achter het doel? Hilariteit alom. Spot is in Den Haag al net zo’n kenmerkende eigenschap als scepsis, blijkt als enkele vaste bezoekers van de training hun licht over de nieuwe eigendomsverhoudingen laten schijnen.

Toch is het menens. Nadat de gemeente Den Haag vorige week haar goedkeuring heeft gegeven, is zo goed als zeker dat hun club wordt overgenomen door sportmarketeer Wang Hui uit Beijing. Voor een bedrag van ruim acht miljoen euro koopt hij alle aandelen van de huidige clubeigenaar Mark van der Kallen. De deal is gesloten, maar kan pas binnen vier tot zes weken worden afgerond. Alleen de voetbalbond KNVB moet nog groen licht geven. Maar de bond wil eerst nog een „positieve verklaring omtrent gedrag” ontvangen.

Wang Hui is al gescreend

De gemeente heeft Wang Hui al wel gescreend en trof geen smetten aan op diens blazoen. Daarbij moest hij een plan inleveren, een zogenoemde business intention. Daarin staat dat hij ADO-iconen bij de club wil betrekken, structureel betere prestaties nastreeft, de sponsorinkomsten wil vergroten via de link met China en dat hij voetbalkennis wil uitwisselen met zijn thuisland.

Veelbelovende plannen, maar de Haagse achterban is nog niet volledig overtuigd. Om in termen van raadslid Richard de Mos (van Groep De Mos/Ouderpartij Den Haag) te spreken: „Hagenezen zijn van het credo eerst zien, dan geloven.” Clubcoryfee en technisch adviseur Lex Schoenmaker: „Ooit geloofde ik dat bomen groeiden tot in de hemel, maar nu geloof ik zelfs niet wat ik hoor.”

Wat beiden geruststelt, is dat de gemeente de financiële controle houdt en dat de vereniging een ‘bijzonder aandeel’ bezit. Daarmee kan ADO zich behoeden voor praktijken zoals bij Cardiff City, waar de nieuwe Maleisische eigenaar de clubkleuren en het logo veranderde. Tot woede van de Welshe fans, die vinden dat hun clubcultuur werd aangetast.

Dit bevalt niet iedereen

Mocht de KNVB geen bezwaren hebben, dan wordt ADO na Vitesse de tweede Nederlandse club in buitenlandse handen. Een opmerkelijke stap, die niet iedereen bevalt. Algemeen directeur Piet Jansen diende direct zijn ontslag in. Hij kan zich niet verenigen met de nieuwe werkelijkheid, dat de aandelen overgaan naar één buitenlandse partij, luidt de korte verklaring op de clubsite. Jansen, die nog werkt tot 1 september, wil niet reageren.

Hij heeft moeten toezien hoe ADO als een schilderij van eigenaar wisselt. Hooguit kon hij zijn mening geven, maar vrijwel alle zeggenschap ligt bij grootaandeelhouder Van der Kallen, die de club eind 2007 behoedde voor de ondergang.

De Rijswijkse ondernemer deed dat uit betrokkenheid. ADO, destijds spelend in de eerste divisie, stond er zo dramatisch slecht voor, dat er zelfs geen geld was voor een busreis naar PEC Zwolle. Een vervlogen tijdperk, nu de club weer winst maakt en alweer jaren in de eredivisie speelt.

Tevreden als hij daarover is, vond Van der Kallen het daarom tijd de club te verkopen. Ook omdat permanent eigenaarsschap nooit zijn doel geweest. Iets wat hij liet doorschemeren aan onder anderen Jan Hermen de Bruijn, een bekende van hem en eigenaar van voetbalmaandblad Elf. Via hem kwam het contact met de Chinese koper tot stand.

Gemeente eigenaar van stadion

Van der Kallen en Wang Hui waren het snel eens over de transactie. Vervolgens was het aan de gemeente om de deal goed te keuren. Die heeft een zogenoemd prioriteitsaandeel, ook wel gouden aandeel genoemd. Hiermee kan zij de boekhouding controleren en een afgevaardigde posteren in de raad van commissarissen van ADO.

Relevanter is het inspraakrecht bij belangrijke (financiële) beslissingen. Zoals bij de overname, die de gemeente bij argwaan had kunnen blokkeren. Al kon dat alleen onder de voorwaarde dat het college zélf een alternatieve koper had moeten inbrengen.

Wat als de ingebrachte partij van Van der Kallen een bedenkelijke reputatie geniet? „Dan zou Van der Kallen zichzelf tegenkomen”, weet raadslid De Mos. „De gemeente is eigenaar van het stadion. In dat geval kun je zeggen: er wordt niet meer gevoetbald. Dat dwingt hem met een fatsoenlijke koper aan te komen.” Overigens heeft Wang Hui aangegeven dat hij het Kyocera Stadion eventueel wil overnemen. „Die mogelijkheid wordt bekeken”, zei hij tegenover Omroep West.

Dat interview werd afgenomen bij zijn tweede bezoek aan de stad. De Chinees was over om de overeenkomst te ondertekenen en praatte ook met een delegatie van fansites en supporters, die hun hart konden luchten. Eén van hen was Alberto, presentator van het ADO Journaal. „Toen hij binnenkwam, was het net alsof we op Sinterklaas zaten te wachten.”

Een goedheiligman uit China. Een die heel wat in het vooruitzicht heeft gesteld. Maar niemand in Den Haag weet zeker of diens beloftes ook daadwerkelijk in daden worden omgezet. Eerst zien, dan geloven.

    • Fabian van der Poll