Hamas verwerpt verlenging tijdelijk bestand - wapenstilstand voorbij

Israëlische artillerie vuurt op Gaza voordat het bestand inging vanmorgen. Foto EPA / Atef Safadi

Hamas wijst het voorstel van Israël af om de gevechtspauze met vier uur te verlengen, meldt persbureau AP. Daarmee is het tijdelijke bestand afgelopen. De Israëlische minister Yuval Steinitz liet eerder op de dag weten dat Israël wel akkoord ging met een korte verlenging.

Het twaalf uur durende staakt-het-vuren ging vanmorgen in om 07.00 uur Nederlandse tijd. De strijdende partijen spraken af de wapens tijdelijk neer te leggen om de hulpdiensten de tijd te geven in de Gazastrook doden te bergen en slachtoffers te helpen. Ook zouden inwoners van Gaza veiliger plekken kunnen opzoeken. Het dodental in Gaza is al opgelopen tot boven de duizend.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU, de VS, Turkije en Qatar, die vandaag in Parijs topoverleg hielden over de crisis in Gaza, drongen vervolgens aan op een verlenging van het bestand. Israël stemde daarmee in, maar Hamas dus niet. Israël liet meteen weten dat er na het aflopen van het bestand raketten vanuit Gaza werden afgevuurd.

Protesten liepen uit de hand in Parijs

Terwijl ministers van Buitenlandse Zaken in Parijs overlegden over het conflict en het geweld tussen Hamas en Israël raakten op straat betogers in gevecht met de politie. Ondanks een verbod op demonstraties vandaag verzamelden demonstranten zich voor een grote anti-Israël betoging. De politie moest traangas inzetten.

Demonstranten gooiden met stenen naar de oproerpolitie op de Place de la Republique in Parijs. Foto EPA / Etienne Laurent

De oproerpolitie zette traangas in tegen de betogers. Foto EPA / Etienne Laurent

Ook in Londen waren er demonstraties:

Twitter avatar RT_com RT Thousands in London, Dublin march for #Gaza, protest Israeli op http://t.co/NLVzEAum7D http://t.co/VT2qlTs7td
    • Anouk Eigenraam