Groenten van Mars

Foto getty images

De krop sla op deze foto is geteeld in een laboratorium van het Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt in Bremen. Daar ontwikkelen ze sinds kort planetaire kassen. Nee, die kassen zijn niet van glas, vertelt projectleider Daniel Schubert aan de telefoon. „Het zijn omgebouwde containers.” In de toekomst moeten ze naar de Maan, of naar Mars kunnen om bemanningen te voorzien van voedsel. „We telen van alles. Naast sla bijvoorbeeld ook komkommer, tomaat, paprika, radijs, kruiden”, zegt Schubert. De gewassen worden gekweekt onder kunstlicht, met extra CO2, en zonder grond. De plantenwortels worden besproeid met voedselrijk water. Nu zit daar kunstmest in opgelost, straks vormt urine de nutriëntenbasis. „Over twee à drie jaar beginnen de eerste serieuze tests met onze kassen”, vertelt Schubert. Dan wordt op Antarctica een 40-voets container geplaatst waarin groenten en kruiden worden geteeld.

    • Marcel aan de Brugh