Les adieux à la reine

(Benoît Jacquot, 2012). In dit Franse kostuumdrama zien we óf Sidonie Laborde (Léa Seydoux), wier baan het is koningin Marie Antoinette (Diane Kruger) voor te lezen. Of we zien de dingen die Sidonie ziet: de snel toenemende paniek in het paleis van Versailles, als daar op 14 juli 1789 het nieuws doordringt dat in het naburige Parijs het hongerige volk in opstand is gekomen en de Bastille is gevallen. De historische gebeurtenissen zelf zien we niet in dit ondergangsdrama; alleen de uitwerking ervan in de gangen en dienstvertrekken van het koninklijk paleis. En het verhaal van de koningin die haar trouwe lectrice Sidonie misbruikt als lokaas, om haar minnares Gabriëlle de Polignac (Virginie Ledoyen) veilig het land uit te smokkelen. Regisseur Benoît Jacquot geeft in zijn film een minder bekend beeld van het 18e-eeuwse hofleven.

Nederland 2, 22.35-00.10u.