Ebola-virus bereikt Nigeriaanse stad Lagos

De ebola-epidemie die in West-Afrika al 660 levens heeft geëist, heeft de Nigeriaanse miljoenenstad Lagos bereikt. Een 40-jarige Liberiaan die afgelopen zondag ziek aankwam op het lokale vliegveld en donderdagnacht in een ziekenhuis overleed, was besmet met het virus. Het hoofd van de openbare gezondheidsdienst in Lagos, Jide Idris, heeft dat vrijdagavond bekendgemaakt.

Tot dusver werden alleen gevallen van ebola vastgesteld in Liberia zelf, Sierra Leone en Guinee (waar in februari de eerste melding werd gedaan). De uitbreiding naar Lagos, het economisch knooppunt van de regio, is een grote tegenslag. De Nigeriaanse autoriteiten zeggen de toestand onder controle te hebben en handelen volgens internationale protocollen. Er is een waarschuwing uitgegaan naar alle grensposten alert te zijn en mogelijke besmettingsgevallen op te sporen.

De autoriteiten proberen ook de medepassagiers terug te vinden die zondag in hetzelfde vliegtuig zaten als de overleden man uit Liberia. Dat is nog niet zo eenvoudig omdat Nigeria nauwelijks een functionerende burgeradministratie kent. De slechte staat van de gezondheidszorg is een bijkomend probleem. Artsen in het land staken al wekenlang voor betere arbeidsomstandigheden.

Ebola is een virusziekte die in de meeste gevallen dodelijk is. Besmetting geschiedt alleen door direct contact. De patiënt krijgt vaak hoge koorts en bloedingen. Onwetendheid belemmert de bestrijding. De Sierra Leoonse autoriteiten hebben vrijdag alarm geslagen nadat familieleden van een 32-jarige ebolapatiënte haar uit een ziekenhuis in de hoofdstad Freetown hadden weggehaald. Ze bestormden het ziekenhuis nadat haar besmetting was vastgesteld. Op de radio is het publiek gevraagd haar te helpen traceren gezien het grote besmettingsgevaar.

    • Femke van Zeijl