Verlenging bestand - dodental Gaza stijgt tot boven de duizend

Tienduizenden demonstranten zijn vanmiddag onderweg naar het parlementsgebouw in Londen waar ze betogen tegen het offensief van Israël in Gaza.
Tienduizenden demonstranten zijn vanmiddag onderweg naar het parlementsgebouw in Londen waar ze betogen tegen het offensief van Israël in Gaza. Foto EPA / Andy Rain

Het aantal Palestijnen dat is omgekomen in Gaza door het conflict tussen Israël en Hamas is gestegen naar meer dan duizend. Dat heeft het Palestijnse ministerie van Gezondheid vandaag gemeld, schrijft persbureau AP.

Update 17.44: Israël zou bereid zijn tot een verlenging van het staakt-het-vuren met vier uur tot middernacht (lokale tijd). Dat meldt persbureau Reuters op basis van een bron binnen de regering.

Vanmorgen is er in Gaza een humanitair staakt-het-vuren ingegaan van twaalf uur dat inwoners van Gaza de kans geeft op hulp en evacuatie naar veiliger gebieden. Alle betrokken partijen gingen gisteravond akkoord met het tijdelijke bestand, nadat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry tevergeefs had geprobeerd een bestand van een week te bewerkstelligen.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU, de VS, Turkije en Qatar hebben vandaag in Parijs al aangedrongen op een verlenging van het bestand. De landen voeren topoverleg over het conflict. Volgens een hoge ambtenaar van de Israëlische regering zou het land neigen naar een verlenging.

In Parijs verzamelden zich vanmiddag op de Place de la Republique ondanks een verbod betogers voor een anti-Israël demonstratie. Foto EPA / Etienne Laurent