‘Details maken het essentiële verschil’

Karin Swerink

(45) is hoofdredacteur van de Nederlandse Vogue. Ze werkt haar hele carrière al in de tijdschriftenwereld.

Foto Maurice Boyer

Uniek

„Ik was een kakkineus meisje met lang haar toen ik op de kunstacademie kwam. Ik wist gelijk: wow, dit is heel bijzonder, hier wil ik zijn. De rommel, de gekke, artistieke types... De norm was punk en hasj roken. De directeur zei dat ik ook punk zou worden, maar dat is nooit gebeurd. Grappig hoor, op blote voeten schilderen, maar ik kon dat niet. Ik dacht al gelijk: hoe ga ik geld verdienen, ik was heel commercieel. Bij mijzelf blijven was toen mijn overlevingsstrategie. Die eigenheid en eigenwijsheid heeft me veel gebracht.”

Regelen

„Details maken het essentiële verschil tussen succes en geen succes. Alles moet kloppen. Welke kroketjes je serveert op een borrel tot hoe groot het paginacijfer van je blad is. Ik wil niks aan het toeval overlaten. Ik ben dus een controlfreak, en daarnaast ook een enorme bemoeial. Beter zelf slecht geregeld dan dat iemand anders het slecht regelt en ik erover mopper. Toen ik het tijdschrift Glamour mocht opzetten, bedacht ik: áls ik dit ga doen, dan ga ik het groots doen. Bij de lancering lag in het Amstel-hotel roze vloerbedekking, speciaal voor ons.”

Couture

„Ik kan enorm genieten van de schoonheid van mode. In Parijs was ik laatst bij de haute-coutureshow van Dior. Dat hele concept van die show vind ik adembenemend mooi en bijzonder. Er was harde rockmuziek en het decor had duizenden witte orchideeën. Een couturestuk van dichtbij zien kan ik echt ontroerend vinden, daar zit zo veel handwerk in, zo veel liefde. Dan ben ik gelijk geïnspireerd. Ik wil couture heel graag van dichtbij zien of aanraken, maar hoef het niet zelf te hebben. Het mooie van mijn vak is dat ik ermee in aanraking kom.”

Inspiratie

„Bij de wintershows zie je nu heel veel capes. Ik begin gelijk te associëren. Welk verhaal vertelt zo’n cape, wat betekent dit? Misschien zijn we op zoek naar avontuur, willen we een soort Batman zijn. Willen we ons verhullen, of zijn we juist zo comfortabel dat we niet meer sexy hoeven zijn? En dan kies je als redactie het verhaal erbij. Na één dag stage bij ELLE wist ik al dat ik bij een tijdschrift wilde werken. Dit is wat ik leuk vind. Plannen en pagina’s bedenken, het grote plaatje erbij verzinnen. Die hele atmosfeer van een tijdschrift, met een team iets creatiefs neerzetten.”

Kritiek

„Als vroeger werk van mij werd afgekeurd dan dacht ik: ze zijn gek, ze snappen het niet. Ik stuur nu een redactie van twintig personen aan en keur ook werk af. Het blijft heel moeilijk om iemand te vertellen dat een stuk of de foto’s niet goed genoeg zijn. Maar twijfelen heeft geen zin, je moet beslissen. Franska Stuy, hoofdredacteur van de Libelle zei ooit tegen me: ‘Je kunt je lezers niet opzadelen met een slecht stuk, omdat je niet durfde te zeggen dat het niet goed genoeg was.’ Ik denk er nu wel altijd even een dag over na voordat ik het zeg. Soms twijfel ik nog te lang, dat is niet goed. Ik moet snel beslissen en door.”

Liefde

„Ik heb een nieuwe liefde met wie ik samenwoon in Amsterdam. Om de week woon ik in Castricum met mijn twee kinderen, over wie ik co-ouderschap heb. Ik heb ook in het moederschap moeten leren dat het niet perfect hoeft. Ik wil alles heel goed plannen en heel goed regelen, maar kinderen, zeker pubers, worden knettergek van dat geplan. Ik probeer het nu iets meer los te laten. Als je een hele vakantie met pleisters aan elkaar plakt, is het óók prima.”

Succes

„Succes is in grootsheid dromen. Ik ben niet zo pragmatisch en concreet en heb een allergie voor mensen die dat wel zijn. Praktisch? We zitten bij fucking Vogue! Ik geloof ook niet in tijdschriften voor doelgroepen bedenken. Zo badinerend: we zullen even een tijdschriftje verzinnen. Je visie moet groots zijn, vanuit je eigen dromen komen. Ik heb door de tijd wel antennes ontwikkeld, wat bij de tijd past, wat de smaak is. Ik wil nog meer naar mezelf luisteren, naar mijn eigen buikgevoel. Als ik te veel naar anderen heb geluisterd, heb ik daar altijd spijt van. Ik wil me meer toe-eigenen om eigenwijs te zijn.”

    • Charlotte van ’t Wout