Controle stemmen verkiezingen Afghanistan uitgesteld na onenigheid

Presidentskandidaten Ashraf Ghani (links) en Abdullah Abdullah (rechts). Foto AFP/ Shah Marai

De controle van 8.1 miljoen stemmen van de presidentsverkiezingen in Afghanistan is een paar dagen uitgesteld, omdat de twee kandidaten het niet eens kunnen worden over de procedure, heeft het hoofd van de onafhankelijke kiescommissie in het land vandaag gezegd. Het is niet de eerste keer dat de controle is uitgesteld.

Beide kandidaten gingen akkoord met een herziening van het stemproces, nadat er vermoedens kwamen dat er op grote schaal stemfraude was gepleegd tijdens de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Ashraf Ghani won die tweede ronde, maar zijn tegenstander Abdullah Abdullah accepteerde de uitslag niet, omdat de stembusgang niet eerlijk gelopen zou zijn. Maar beide kandidaten hebben elkaar beschuldigd van het profiteren van een frauduleuze stembusgang. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry kwam bemiddelen en uiteindelijk werd besloten over te gaan op een controle van miljoenen stemmen.

De kandidaten zijn het oneens over de procedure waarmee een stem ongeldig wordt verklaard vanwege fraude. Het was de bedoeling dat de controle, die op 17 juli begon, drie weken zou duren. Dat zit er nu niet meer in, want het proces is al enkele keren stilgelegd. Eind volgende week zal er pas weer verdergegaan worden.

Groot belang

De herziening van de stembusgang is van groot belang. Niet alleen voor Afghanistan, maar ook voor het buitenland. Afghanistan probeert de geloofwaardigheid van de verkiezingen te redden, de eerste waarbij de ene democratisch gekozen leider de macht overdraagt aan de andere. De internationale gemeenschap hoopt op stabiliteit in het land, nu na dit jaar de NAVO-troepen zich uit het land hebben teruggetrokken.

    • Frank Huiskamp