Burgemeester Oekraïense stad Krementsjoek doodgeschoten

De burgemeester van de Centraal-Oekraïense industriestad Krementsjoek is vandaag doodgeschoten. Oleh Babajev werd gedood toen een auto naast zijn auto ging staan en een nog onbekende man met een pistool drie keer op hem schoot.

De burgemeester van de Centraal-Oekraïense industriestad Krementsjoek is vandaag doodgeschoten, meldt het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken volgens persbureau Reuters. Oleh Babajev werd gedood toen een auto naast zijn auto ging staan en een nog onbekende man met een pistool drie keer op hem schoot.

Anton Gerasjenko, een assistent van de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken, schrijft op Facebook dat het ministerie gaat bekijken of het hier om een terreurdaad gaat. De 48-jarige Babajev had in Krementsjoek veel aanhangers, volgens Gerasjenko:

“Tijdens de protesten eerder dit jaar stond hij achter activisten die de lokale politie en de openbaar aanklager achter de tralies wilden zetten.”

Oliver Carroll, onafhankelijk journalist in Oekraïne:

Twitter avatar olliecarroll Oliver Carroll Shot mayor Babayev was strong local figure + incredibly popular. Also involved in military effort. Unclear if that was reason for shooting

Ook aanslag in Lviv

Gerasjenko voegde aan zijn bericht toe dat er een granaatwerper was afgevuurd op het huis van de burgemeester van Lviv, een grote stad in het westen van Oekraïne. De burgemeester, Andrij Sadovij was niet thuis op dat moment. Waarschijnlijk zijn deze twee misdaden niet gerelateerd volgens Gerasjenko.

NRC-redacteur Hubert Smeets zegt over de gebeurtenissen vandaag:

“Ongeveer tegelijkertijd (moord)aanslagen op burgemeesters van Krementsjoek aan de Dnjepr en Lviv in Galicië. Dat ziet er uit als geconcerteerde actie. Maar het kan ook wijzen op anarchie in Oekraïne. Het wijst op een gebrek aan staatsmacht, een lokaal machtsvacuüm en op provocaties om de situatie te destabiliseren.”

De toch al onrustige politieke situatie in het land is nog instabieler geworden nu twee dagen geleden premier Jatsenjoek het ontslag van zijn kabinet aanbood. Twee partijen waren uit zijn coalitie gestapt waardoor het onmogelijk werd verder te regeren.

    • Frank Huiskamp