Bessentaart

Dit recept komt uit Bes boven bes van Ria Loohuizen. De ingrediëntenlijst lijkt lang, maar dit is geen ingewikkelde taart. In plaats van kruisbessen kunnen ook josta- bessen gebruikt worden.

Kruisbessentaart met frangipane
Voor het deeg 250 g bloem 250 g boter 50 g suiker 50 ml zure room 1 eidooier
Voor de frangipane 50 g boter 50 g suiker 1 ei losgeklopt
50 g amandelmeel
evt scheutje amaretto 1⁄2 el bloem
Voor de vulling 500 g kruisbessen suiker naar smaak 2 eidooiers 2 el gesmolten boter snuifje kaneel 4 eiwitten

Snijd de boter in stukjes en kneed een samenhangend deeg van de ingrediënten Verdeel het deeg in twee ongelijke stukken Druk het grotere stuk in een beboterde springvorm wikkel hetandere in plas tic folie en zet beide een uur in de ijskast

Maak de frangipane door de boter met de suiker bleek en luchtig te kloppen Roer ei amandelessence amandelmeel amaretto en bloem erdoor

Verwarm de oven voor op 180 graden Haal springvorm met deeg uit de ijskast en smeer de frangipane uit over de bodem Kook de kruisbessen tot moes en wrijf ze door een zeef Doe er zoveel suiker bij als lekker lijkt roer er dan de overige ingrediënten door behalve de eiwitten Klop die stijf en spatel het schuim voorzichtig door de moes Schep in de vorm

Rol van de rest van het deeg een deksel leg dat op de taart en druk het goed aan met een vork Prik er een paar gaatjes in voor de stoom en bestrijk de bovenkant eventueel met losgeklopte eidooier Bak de taart ongeveer een uur Laat hem volledig afkoelen

    • Marjoleine de Vos