Dit is een artikel uit het NRC-archief

Rampen

Abbott: nog steeds niet geborgen stoffelijke resten op de rampplek

De Australische premier Tony Abbott.
De Australische premier Tony Abbott. AP/ Rob Griffith

Er liggen, een week na de ramp met vlucht MH17, nog steeds niet geborgen stoffelijke resten in Oost-Oekraïne, heeft de Australische premier Tony Abbott vanochtend op een persconferentie gezegd. Om die reden is het volgens Abbott zo belangrijk dat er een internationale missie naar het rampgebied gaat.

Australië heeft, net als Nederland, tientallen mensen richting het gebied gestuurd om daar de rampplek te beveiligen en ervoor te zorgen dat er ongestoord onderzoek gedaan kan worden door experts. Bij de ramp van vorige week donderdag kwamen 298 mensen om het leven, onder wie 194 Nederlanders en 28 Australiërs. Abbott benadrukte op de persconferentie volgens persbureau AFP dat de missie van het land “strikt humanitair” is:

“Het is - ik benadruk het nog maar eens - een humanitaire missie. Anderen kunnen zichzelf erbij betrekken als ze dat willen. Ons doel is om onze doden te identificeren en ze weer naar huis te krijgen.”

Australië is van plan 190 politieagenten en leden van de Australian Defence Force (ADF) te sturen in het kader van de internationale missie.

Niet provoceren

Nederland stuurt 63 mensen naar het gebied, onder wie veertig marechaussees. Zij zijn vannacht in Oekraïne aangekomen, maar zijn nog niet in het rampgebied. Premier Rutte heeft benadrukt dat er voorlopig geen sprake is van een militaire missie. De marechaussees zullen niet in hun gebruikelijke uniform te werk gaan, want ze moeten niemand provoceren. Ze hebben ook geen wapens bij zich. Dat leidde gisteren tot vragen van Kamerleden tijdens een debat. Zij vroegen zich af hoe hun veiligheid gegarandeerd kan worden. Rutte zei dat als de veiligheidssituatie dermate verslechtert, de missie zal worden stopgezet.

Het is onzeker of de marechaussees zoals gepland dit weekend überhaupt al naar de rampplek gaat, meldt de NOS.

Een gewapende missie is nog niet van de baan. Volgens Rutte is die wel “verre van zeker”, ook al meldde De Telegraaf dat er dit weekend al commando’s, onder andere van de VN-missie in Mali, naar het gebied zouden gaan. Voor een dergelijke missie zou er toestemming moeten zijn van Rusland, zo zei Rutte gisteren. Dit weekend zou er eventueel besloten kunnen worden over het al dan niet overgaan op wat Rutte ‘fase twee’ noemde, een gewapende missie.

Maleisische premier naar Nederland

De Maleisische premier Najib Razak heeft vandaag gezegd dat hij volgende week in Nederland is om met premier Rutte te praten. Ze zullen het gaan hebben over hoe ze ervoor kunnen zorgen dat de internationale missie volledige en veilige toegang tot het rampgebied zal hebben.

Razak zei dat de separatisten in Oost-Oekraïne inmiddels aan twee voorwaarden van de deal met Maleisië hebben voldaan, schrijft persbureau Reuters: het overhandigen van de twee zwarte dozen van het toestel en de terugkeer van de lichamen van de slachtoffers mogelijk maken. Een volledig onderzoek is de derde voorwaarde, en dat moet dus nog steeds plaatsvinden:

“Mijn prioriteit is nu ervoor te zorgen dat er aan die derde voorwaarde wordt voldaan en dat internationale onderzoekers volledige en veilige toegang tot de rampplek hebben. Daarvoor is de medewerking van de mensen die het gebied controleren en het Oekraïense leger nodig.”

Vandaag voorlopig laatste vlucht kisten

Om 16.00 uur vanmiddag komen de voorlopig laatste kisten vanuit Charkov in Oekraïne aan in Nederland. Er worden twee toestellen met in totaal 38 kisten met stoffelijke resten van slachtoffers verwacht. Net als de afgelopen dagen volgt er op vliegbasis Eindhoven, waar de toestellen weer zullen landen, een ceremonie, waarna een rouwstoet over de A2 en A27 naar eindbestemming Hilversum zal trekken.

Correctie: we schreven eerder ‘onbedekt’ in plaats van ‘niet geborgen’. Abbott zei echter ‘unrecovered’ in plaats van ‘uncovered’.