Weer blijkt Nibali veruit de sterkste

Vincenzo Nibali heeft gisteren nog eens laten zien wie de sterkste is. De geletruidrager haalde zijn vierde dagzege.

Teambaas Vinokoerov feliciteert Nibali na zijn ritzege. Foto AP

Vincenzo Nibali heeft gisteren zijn suprematie onderstreept met zijn vierde ritzege. De Italiaanse geletruidrager van Astana reed solo weg op de slotklim naar Hautacam. Thibaut Pinot kwam op 1.10 minuten als tweede aan, voor bergkoning Rafal Majka. Bauke Mollema en Laurens ten Dam gaven een kleine twee minuten toe.

De kopgroep van de dag was twintig man sterk met Lars Boom (Belkin) als Nederlandse vertegenwoordiger. Op de Col du Tourmalet, de eerste serieuze klim na twee puisten van de derde categorie, spatte die kopgroep uiteen. Blel Kadri (AG2R) en Mikel Nieve (Sky) deden samen een poging. Op de flanken van de Hautacam ging Nieve alleen verder, maar de favorieten denderden over de Spanjaard heen.

Uit de favorietengroep sprong Chris Horner (Lampre-Merida) als eerste weg. De Amerikaan kreeg echter meteen gezelschap van Nibali en toen de Italiaan later nogmaals aanzette was het gedaan met Horner. Majka besloot vervolgens ook aan te vallen om zijn bolletjestrui veilig te stellen.

Daarachter zaten Ten Dam en Mollema met onder anderen de Fransen Thibaut Pinot (FDJ), Jean-Christophe Péraud (AG2R) en Romain Bardet (AG2R). De eerste twee gingen met Tejay van Garderen (BMC) op jacht naar Majka. Bardet, de Belkin-renners en Leopold König (Netapp) hadden het moeilijk. Achter de vier leek Alejandro Valverde te moeten lossen, maar de Spaanse nummer twee van het klassement kwam terug. Voor het klassement was dat onvoldoende. De Movistar-renner tuimelde van de tweede naar de vierde plaats. Hij werd ingehaald door Pinot, die 7.10 minuten toegeeft op Nibali, en Péraud, die daar weer dertien tellen achter staat. Valverde staat nu op 7.25 minuten.

Jose Joaquin Rojas is gisteren tijdens de achttiende etappe uit de Tour gezet. De Spanjaard van Movistar werd bestraft omdat hij in de afdaling van de Tourmalet te lang achter de auto’s bleef hangen. Dat maakte de jury gisteren via de Tourradio bekendgemaakt. Rojas stond in het klassement op de 44e positie met een achterstand van bijna twee uur op geletruidrager Vincenzo Nibali. De verwijdering van Rojas betekent dat er nog 164 renners in koers zijn. (Novum)