Opinie

Wat de is er gebeurd met dj Jean?

Rolinde Hoorntje spot trends en tipt. Vandaag spreekt ze met dj Jean. Met wie? „Ik ben nog steeds de meest geboekte dj van Nederland.”

Er was veel leer in het Westerpark afgelopen zondag tijdens het Milkshakefestival. Leer, voguende mannen in visnetpanty’s, drags op flatgebouwstiletto’s en puddingronde vrouwen die – excusez le mot – plopzakten bovenop twee platgeslagen jongens op het podium. Voel jij je ook wel eens schuldig bij het op schoot kruipen van je spijkerdunne vriend? Geen nood! Het draagvermogen van een splinterman reikt zo tot 200 kilo! Fotograaf Erwin Olaf stond breed grijnzend bovenaan de trappen van het podium. Hij keek naar beneden en zag dat het goed was. De schuimkanonnen gingen aan.

Binnen no-time stond iedereen tot zijn navel in de zeepvlokken. Opdrogen kon je in de iT-tent, vernoemd naar het lijflied van de Nederlandse gayclub uit de jaren negentig. En in de iT-tent, daar stond de ‘Master of the Wheels of Steel’.

Wat is er gebeurd met dj Jean? Ja, wat de fuck is er gebeurd met dj Jean vroeg een moeder van twee tienerdochters, 39 jaar oud, voor het podium. Vroeger was ze vaste bezoeker van de iT, waar dj Jean de ene plaat tien seconden liet lopen voor hij de ander erin mixte. Niet helemaal haar stijl, maar ach, de iT was fantastisch.

Het antwoord kwam in de backstage. Jan Engelaar (45 naar eigen zeggen, 46 volgens Wikipedia) droeg een perzikoranje tropenshirt met palmen en een skibril met polsbrede witte poten. „Ik ben nog steeds de meest geboekte dj van Nederland. 400 optredens per jaar. En de radio, hè.”

Vorige maand was hij „verkast” met zijn radioshow Jean@Work naar Veronica. Een groter bereik dan bij het kleinere SLAM FM! waar hij de show hiervoor zes jaar deed. ‘Men mag gerust stellen dat twee ICONISCHE namen uit de muziek en mediawereld elkaar hier treffen’, staat op zijn site. Jean was die ochtend teruggekomen uit Polen, daar had hij ook weer afgesloten op een festival.

Waar werd hij verder zoal geboekt? „Kijk maar op mijn site. Ik heb een geheugen als een zeef.” Een greep uit de agenda: Tomorrowland, de Gay Pride, maar ook Kermis Midden Beemster en Club Smokey. „Van alles. Studentenverenigingen”, zei Jean.

Een verklaring voor zijn aanhoudend succes? „Ik doe blijkbaar toch iets goed. Ik ben natuurlijk een icoon, hè”. Uitgaan, was niet meer zoals vroeger. „Niets is natuurlijk te vergelijken met de iT. Clubs zijn geweest. Vroeger gingen mensen uit om te feesten en te vergeten. Nu letten ze alleen maar op elkaar. De jeugd pikt het niet meer.”

Jongeren komen liever bij elkaar op kleinere plekken waar ze voor vijf euro binnen zijn, zei Jean. „De bruine kroeg. Mark my words, die komt weer helemaal terug.”

En als die tijd komt, draait Jean nog steeds op de heetste ‘iT-locaties’ van Nederland.