Vrucht van eigen zeebodem: de krab

Noordzeekrab, toch een product van eigen zeebodem, ondervindt in Nederland te weinig waardering. Staat de bederfelijkheid ons tegen? Of zien we op tegen het ontschalen van het krabvlees? Nochtans moet het de Hollander in ons aanspreken dat Noordzeekrab ten opzichte van kreeft een veel gunstiger smaak-prijsverhouding heeft. En veel culinaire mogelijkheden. Vorig jaar stond het recept voor Maryland crab meat cakes op deze plek, nog te vinden op www.ermagwelweerwataf.blogspot.com. Vandaag staat de aloude krabcocktail op het menu. Een vrouwenblad beweerde onlangs dat de cocktail door het gebruik van avocado weer helemaal van deze tijd zou zijn. Ze zagen Jackie Kennedy over het hoofd, die omstreeks 1960 mr President al paaide met de onovertroffen combinatie van tomaat, krab en avocado. Wie nu op zoek gaat naar recepten krijgt een fantastisch overzicht van een halve eeuw culinaire geschiedenis. Nostalgische coupes met blaadje sla en schijfje citroen, de torentjes van pakweg twintig jaar geleden, gekunstelde bereidingen met mousses en geleitjes, alles komt voorbij. Wij houden het weer simpel.

Kook de krabbepoten in kokend, flink gezouten water gaar. Dat vergt acht á tien minuten. Haal het krabvlees uit de pantsers. Let er goed op dat er geen stukjes pantser in het vlees blijven zitten. Breng het krabvlees op smaak met een beetje gemalen peper. Verwijder de zaadlijsten en de zaadjes uit de tomaten. Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Snijd de gedroogde tomaat op olie in nog kleinere stukjes. Roer ze door de tomatenblokjes, dat haalt de tomatensmaak wat op. Breng het tomatenmengsel op smaak met peper en zout. Rasp de schil van de limoen. Pers het sap uit de limoen. Meng een eetlepel mayonaise met een eetlepel zure room en een klein scheutje limoensap. Breng verder op smaak met worcestersaus, peper en zout. Halveer de avocado. Besprenkel het vruchtvlees met limoensap. Zet de avocadohelften op de borden. Verdeel er de tomatenblokjes over en daarna het krabvlees. Giet er wat saus over en bestrooi met de limoenrasp.

    • Joep Habets