Kunstwerk van Beuys tot alcohol gestookt

Drie Duitse kunstenaars hebben restanten van een werk van Joseph Beuys gebruikt om schnaps te maken. De drie gebruikten voor een performance de overblijfselen van een van zijn Fett- eckes, een werk dat bestaat uit een bult vet die Beuys in de hoek van een atelier had aangebracht.

Het meer dan dertig jaar oude vet werd gedestilleerd tot vier liter drank met vijftig procent alcohol, melden Duitse media. De weduwe van Beuys vond het „belachelijk”, zei ze woensdag in Bild. Beuys’ dochter noemde het „reputatiemoord”. Beuys werkte veel met vilt en vet. De Fettecke uit 1982 in de kunstacademie in Düsseldorf werd deels vernietigd, vlak na Beuys’ dood in 1986. Een conciërge gooide het vet in de prullenbak. Johannes Stüttgen, een leerling van Beuys, wist een deel te redden en gaf het aan de drie kunstenaars.

De borrel van ranzige vet „smaakte een beetje naar Parmezaanse kaas” aldus een van hen, Markus Löffler: „Zo proeft dus kunstgeschiedenis”. Hij ziet de hele actie als kunst. De fles met Beuys-brandewijn is tot 10 augustus in het Kunstpalast in Düsseldorf te zien op een expositie over kunst en alchemie. (NRC)