Weer 74 kisten naar Nederland - Obama en Rutte willen meer sancties

Beelden van gisteren: de rouwstoet rijdt over de snelweg.
Beelden van gisteren: de rouwstoet rijdt over de snelweg. Foto ANP/ Remko de Waal

Net als de afgelopen twee dagen zal er ook vandaag een vliegtuig vanuit Charkov op vliegveld Eindhoven landen met aan boord 74 kisten met stoffelijke resten van slachtoffers van de vliegramp met vlucht MH17. Namens het kabinet zijn vandaag minister Dijsselbloem (Financiën) en staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) aanwezig.

De kisten worden wederom om 16.00 verwacht in Eindhoven, waarna er eenzelfde ceremonie plaatsvindt als de afgelopen twee dagen. Er vertrekt daarna weer een rouwstoet naar Hilversum onder politiebegeleiding. De A2 en A27 zullen in noordelijke richting weer afgesloten zijn.

In tegenstelling tot wat er eerder deze week gezegd werd, zal er ook morgen nog een vlucht met kisten vanuit Charkov komen. Onduidelijk is nog om welk aantal het gaat.

Meer dan een week geleden stortte een toestel van Malaysia Airlines neer in het oosten van Oekraïne. Alles wijst erop dat het is neergehaald, waarschijnlijk door in het gebied aanwezige pro-Russische separatisten. Alle 298 passagiers, onder wie 194 Nederlanders, kwamen om het leven.

Obama en Rutte: meer sancties Rusland

De Amerikaanse president Obama en premier Rutte hebben vannacht volgens het Witte Huis weer met elkaar gebeld, schrijft persbureau Reuters. Ze zijn het erover eens geworden dat het nodig is om Rusland meer sancties op te leggen. Het land blijft namelijk de separatisten in Oost-Oekraïne bewapenen.

Volgens beide leiders heeft Rusland nog steeds geen stappen ondernomen om de situatie in het gebied te deëscaleren. In plaats daarvan, zo luidt de verklaring van het Witte Huis, zijn ze het erover eens dat Rusland de separatisten nog steeds blijft bewapenen en goederen blijft leveren. De separatisten blijven doorgaan met gewelddadigheden tegen Oekraïense militairen.

Wel/geen bewapende missie

Op het eerste gezicht tegenstrijdige berichtgeving in twee ochtendkranten. De Volkskrant schrijft dat de rebellen in Oost-Oekraïne het onderzoek op de rampplek de ruimte geven, omdat ze geen militaire missie willen. Er zouden afspraken zijn gemaakt met separatisten. Gisteravond maakte Rutte bekend dat er veertig onbewapende marechaussees de forensisch onderzoekers zouden gaan ondersteunen.

Maar De Telegraaf meldt juist dat Defensie dit weekend commando’s naar de rampplek stuurt om de marechaussees en onderzoekers te ondersteunen. Er zouden ook commandotroepen uit Gao in Mali worden gehaald om te ondersteunen.

Volgens De Telegraaf is de inzet van commando’s het “tweede spoor” waar Rutte tijdens zijn persconferentie ook over sprak. Volgens de krant wordt daar de grotere inzet van de krijgsmacht mee bedoeld.