‘Risico’s hulpmissie bekend, besluit over gewapende missie volgt nog’

Premier Mark Rutte (VVD) tijdens het debat. Foto ANP/ Bart Maat

Er gaan militairen, maar het is geen militaire missie. Dat zei premier Mark Rutte vanochtend in de Tweede Kamer over de veertig marechaussees die vandaag naar het rampgebied van de MH17 in het oosten van Oekraïne worden gestuurd ter ondersteuning van het forensisch onderzoek.

Een militaire missie behoort nog wel tot de mogelijkheden. Rutte noemde dat fase twee. Dit weekend zou er een besluit over een eventuele gewapende missie kunnen komen. Die missie is echter “verre van zeker” en het is ook goed mogelijk dat er helemaal geen besluit over komt.

Voor een gewapende missie, legde Rutte vanochtend uit, is namelijk in ieder geval medewerking nodig van de separatisten en Poetin. “Het is ondenkbaar dat wij op twintig kilometer afstand van de Russische grens zo’n tweede fase ingaan zonder dat we expliciet weten wat de Russen ervan vinden”, zei Rutte.

‘Geen provocatie’

De marechaussees gaan 23 onderzoekers helpen het gebied van 35 vierkante kilometer uit te kammen en alle remaining remains en bezittingen van de passagiers mee naar Nederland te nemen.

De marechaussees zullen “qua kleding geen enkele aanleiding geven tot provocatie” van de separatisten, zei Rutte vanmorgen. Ze zullen er dus waarschijnlijk niet in militair uniform rondlopen en zeker niet bewapend zijn: zelfs hun handwapen, een Glock-pistool, moeten ze thuislaten.

‘Send in the marines’

In reactie op de roep om zwaarder ingrijpen zei Rutte:

“Ook ik denk wel eens: send in the marines. Maar we hebben te wegen wat daarvan de geopolitieke gevolgen zijn.”

Toestemming van Oekraïne is voor beide types missie geregeld, zei Rutte. Het Oekraïense leger heeft in een zone van 40 kilometer rond de rampplek een wapenstilstand afgekondigd. De separatisten vechten niet binnen 10 kilometer rond de brokstukken. Al is er volgens Rutte “formeel geen staakt-het-vuren”.

Rutte beantwoordde ook vragen over de veiligheid van de aanwezige Nederlanders, zoals gesteld door vrijwel alle aanwezige Kamerleden. Hij zei dat mocht de veiligheidssituatie veranderen, de missie stopgezet zal worden.

Volg vandaag weer ons liveblog.

    • een onzer redacteuren