Ruim meer examens ongeldig verklaard dan vorig jaar

Leerlingen tijdens het vwo-examen Nederlands in de gymzaal van het Oranje Nassau College in Zoetermeer.
Leerlingen tijdens het vwo-examen Nederlands in de gymzaal van het Oranje Nassau College in Zoetermeer. Foto ANP/ Jerry Lampen

De Onderwijsinspectie heeft vergeleken met vorig jaar veel meer eindexamens ongeldig verklaard. In totaal moesten 346 leerlingen hun examen helemaal of gedeeltelijk overdoen. In 2013 werd nog ruim twee derde minder examens ongeldig verklaard. Toen ging het om 105 leerlingen. Dat meldt NU.nl vandaag op basis van cijfers van de inspectie.

Het gaat in dit geval niet om leerlingen die fraude hebben gepleegd. In die gevallen neemt de school zelf maatregelen.

Bij 222 leerlingen is het examen ongeldig verklaard, omdat er op school iets is misgegaan. Zo raakte op twee scholen het examenwerk van 71 leerlingen zoek. Ook werden er 26 leerlingen ziek en werden wijzigingen op het examen voor 36 personen niet voorgelezen. Bij 87 examens zijn overige redenen, zoals het gebruik van niet toegestane hulpmiddelen of stroomstoringen, de oorzaak van de ongeldigverklaring.

Bij 51 examens heeft een docent antwoorden aangepast of toegevoegd. Ook zijn twee twee keer cijfers opgehoogd zonder overleg met de tweede corrector. Verder zijn 1372 digitale vmbo-examens en 95 rekentoetsen ongeldig bevonden. (Novum)