Ramunas Navardauskas wint regenachtige negentiende etappe

Ramunas Navardauskas rijdt over de finishlijn tijdens de negentiende etappe. Foto AFP / Jeff Pachoud

De Litouwse Ramunas Navardauskas (van Garmin-Sharp) is vandaag als eerste over de finishlijn gekomen, na een solorit in de slotfase. Tweede was John Degenkolb van Giant Shimano, en Alexander Kristoff (van Katoesja) - die de vijftiende etappe wist te winnen - behaalde een derde plaats.

Het klassement van deze etappe:

Twitter avatar inrng the Inner Ring Today’s top-10 #TDF http://t.co/J8kE15VAir

Algemeen klassement

In het nieuwe klassement staat Nibali, die gisteren de achttiende etappe won, bovenaan. Nederlanders Mollema en Ten Dam staan respectievelijk op de zevende en achtste plek.

Twitter avatar letour Le Tour de France Pas de changement au classement général / Nothing change in the general rankings #TDF http://t.co/MCTdRhFay2

De etappe in bullets:

  • Het was een race van ruim 208 kilometer. De wielrenners reden van Maubourguet en Bergerac; het parcours is vrijwel helemaal vlak.
  • De tocht was regenachtig. Het zorgde voor flink wat lekke banden.
  • Zo’n drie kilometer voor de eindstreep was er een valpartij. Zowel Bardet (in het klassement nummer vijf) en Sagain gingen tegen de grond, en verloren daarmee hun kans op het winnen van de etappe.
  • Navardauskas demarreerde tegen het eind, weg van het peloton. Zijn voorsprong wist hij tot de finish te behouden.
  • Met de overwinning zorgde hij voor de eerste etappezege van zijn team.
  • En voor wie van cijfertjes houdt: hij reed de tocht in 4 uur en 43 minuten. Zijn gemiddelde snelheid was ruim 44 kilometer per uur.

 
En verder? Morgen rijden de renners nog een tijdrit van 54 kilometer - van Bergerac naar Perigueux. De slotetappe volgt zondag. Dan rijdt het peloton de laatste 137,5 kilometer, om te eindigen in Parijs.

    • Sterre van der Hee