Politie onderzoekt beelden van pro-Palestijnse demonstratie

Beelden van de pro-Palestijnse demonstratie in Den Haag.
Beelden van de pro-Palestijnse demonstratie in Den Haag. Screenshot: YouTube / Zoomin.TV Nederland

De politie gaat onderzoek doen naar beelden die donderdagavond tijdens de pro-Palestijnse demonstratie in Den Haag zijn gemaakt, om te zien of daar strafbare feiten zijn gepleegd. Dat schrijft persbureau Novum.

De demonstratie, die vooraf was aangekondigd, vond plaats aan de Hoefkade in Den Haag. Er waren volgens het OM ruim veertig demonstranten, die Arabische, antisemitische leuzen zouden hebben geroepen. Onder hen waren aanhangers van ISIS. Gisteravond meldde de NOS dat betogers tijdens de demonstratie opriepen tot het vermoorden van joden, en na afloop zouden ze de Hitlergroet hebben gebracht.

Leuzen: strafbaar of niet?
Ingrijpen deed de politie niet: de leuzen werden op dat moment niet als strafbaar gezien. Ook burgemeester van Den Haag, Jozias van Aartsen, benadrukte eerder dat er geen grenzen zouden zijn overschreden.

Beelden van de demonstratie:

Tijdens de demonstratie zouden de aanwezigen een journalist van GeenStijl hebben bedreigd. Zij is toen, voor haar eigen veiligheid, meegenomen naar een politiebureau. De journalist reageerde verbolgen op de website van GeenStijl:

“Volgens een woordvoerder van Jozias van Aartsen, VVD-burgemeester van DenHaagIsistan, werden er ‘geen grenzen overschreden.’ Staat u mij toe sterk van mening te verschillen met de burgervader, op grond van mijn belevenissen ter plekke. Laat ik eerst een paar zaken ophelderen. Ten eerste: het recht van mensen om te demonstreren zal ik ALTIJD verdedigen. Ten tweede: ik was niet herkenbaar als GeenStijl-journalist. Dit in verband met mijn veiligheid, een punt waarop ik later helaas gelijk kreeg. Ten derde: ik heb mij niet gemengd in discussies of mij op enigerlei wijze provocerend gedragen. Ik was er, en maakte foto’s.”

De gemeente Den Haag, vandaag in een verklaring:

“Het grondrecht om te mogen demonstreren is zo fundamenteel dat alle Nederlandse burgemeesters er voor moeten zorgen dat ook mensen met een omstreden mening een demonstratie moeten kunnen houden. Ook als die door anderen als schokkend wordt ervaren. (…) Verschillende media hebben gemeld dat tijdens de demonstratie leuzen zijn geroepen die haatzaaiend waren. Of dat zo is geweest, wordt door het Openbaar Ministerie op dit moment onderzocht.”

Het Centraal Joods Overleg, een samenwerkingsclub van Joodse organisaties, vond het politieoptreden “onbegrijpelijk en onacceptabel”. Het Overleg wil daarom een gesprek met de overheid.