Pet Shop Boys maken ‘muzikale bio’ van Alan Turing

Een koor, synthesizermuziek: de Pet Shop Boys eren Alan Turing in de Royal Albert Hall.

Foto AP

Het Britse popduo de Pet Shop Boys heeft woensdagavond een muzikaal eerbetoon aan Alan Turing gebracht, de wiskundige die tijdens de Tweede Wereldoorlog de geheime codes van de Duitsers wist te kraken. De première van de 50 minuten durende ‘muzikale biografie’ getiteld A Man from the Future had plaatst tijdens het eerste concert in de reeks de Late Night Proms in Londen.

Actrice Juliet Stevenson (bekend van films als Bend It Like Beckham en Truly Madly Deeply) las de tekst van het stuk. Dat bevatte onder meer een verkorte versie van de verontschuldiging die de Britse premier Gordon Brown uit 2009 uitsprak voor het feit dat de Britse regering Turing in 1952 tot chemische castratie veroordeelde wegens homoseksueel gedrag.

Het werk van Turing en zijn collega’s in Bletchley Park tijdens de Tweede Wereldoorlog hielp de poging van de Geallieerden om de geheime codes van de Duitse marine te breken die waren gemaakt met de Enigma-machine. Turing pleegde in 1954 zelfmoord omdat hij twee jaar eerder vervolgd was voor onzedelijk gedrag – homoseksualiteit was toen nog verboden in Groot-Brittannië. Hij kreeg vorig jaar postuum gratie van de Britse koningin.

Het stuk van de Pet Shop Boys is geïnspireerd op het tv-docudrama Britain’s Greatest Code Breaker van Channel 4, en bevat een uittreksel uit de biografie Alan Turing, The Enigma van Andrew Hodges. Het was die biografie uit 1992 die Turing weer terugbracht in de (Britse) publieke belangstelling.

„Turing was zijn tijd ver vooruit op zowel technologisch als seksueel gebied”, zeiden Pet Shop Boys Neil Tennant en Chris Low voor de voorstelling. „Dat hij open uitkwam voor zijn homoseksualiteit was opmerkelijk dapper en vooruitstrevend, in een tijd dat homo’s nog streng vervolgd werden door de overheid.”

Het Turing-stuk bestaat uit acht delen, met soms atonale synthesizer muziek die in weinig meer lijkt op de radio-vriendelijke Pet Shop Boys hits als West End Girls. Maar er zaten ook herkenbare delen in, en een kamerkoordeel. Daarnaast zong zangeres Chrissie Hynde tijdens het concert ook nog Pet Shop Boys-nummers. (BBC)