Partijcongressen keuren regeerakkoord Vlaanderen goed

Het eerste kabinet-Bourgeois kan in Vlaanderen aan de slag. De partijcongressen van de N-VA, CD&V en Open VLD hebben het akkoord van de nieuwe, rechtse regering in Vlaanderen goedgekeurd. Die regering komt voor het eerst ooit onder leiding van de Vlaams-nationalisten van de N-VA van Bart de Wever. Geert Bourgeois wordt namens die partij de premier.

De vertrekkend premier en de nieuwe premier: Geert Bourgeois (links) schudt de hand van Kris Peeters (rechts). Foto AFP/ Thierry Roge

Het eerste kabinet-Bourgeois kan in Vlaanderen aan de slag. De partijcongressen van de N-VA, CD&V en Open VLD hebben het akkoord van de nieuwe, rechtse regering in Vlaanderen goedgekeurd. Die regering komt voor het eerst ooit onder leiding van de Vlaams-nationalisten van de N-VA van Bart de Wever. Geert Bourgeois wordt namens die partij de premier.

De N-VA maakte al wel eerder deel uit van een Vlaamse regering onder leiding van christendemocraat Kris Peeters. Toen was Bourgeois vice-premier. In het nieuwe kabinet-Bourgeois is Hilde Crevits (CD&V) de vicepremier.

N-VA won verkiezingen

De N-VA werd eind mei de grote winnaar van zowel de Vlaamse als de landelijke verkiezingen in België. De kans bestaat dat de Vlaams-nationalisten voor het eerst van een Belgische regering deel uit zullen gaan maken. De bedoeling is dat in die regering dezelfde rechtse partijen komen als in Vlaanderen, om vervolgens samen te werken met de Waalse liberalen van de MR (Mouvement Réformateur).

    • Frank Huiskamp