Opblaasbare pad lijkt te veel op ex-staatshoofd

Een opblaasbaar kunstwerk van de Chinese kunstenaar Guo Yongyao in Beijing is het slachtoffer geworden van Chinese internetcensuur. De reden: de 22 meter hoge, goudgele pad doet net iets te veel denken aan ex-president Jiang Zemin.

De enorme pad dobbert sinds afgelopen weekend in het Yuyuantanpark in Beijing en werd op internet al gauw het mikpunt van spot. Mensen vonden de amfibie sprekend lijken op het voormalige staatshoofd Zemin. De politicus van de Communistische Partij van China werd al tijdens zijn regeerperiode van 1993 tot 2003 ‘de pad’ genoemd – waarschijnlijk vanwege zijn licht hangende wangen.

Toen internetgebruikers met photoshop op foto’s een voor Zemin typerende bril op het kunstwerk aanbrachten, was de maat blijkbaar vol. Het Chinese staatspersbureau Xinhua verwijderde woensdag de berichten over de reuzenpad van zijn website. Volgens de South China Morning Post hebben ook andere populaire mediakanalen het nieuws offline gehaald, op kleinere websites zijn de berichten nog wel te vinden.

Opblaasbare reuzenbeesten zijn in China populair. Sinds de Nederlandse designer Florentijn Hofman vorig jaar zijn enorme badeend in de haven van Hongkong liet zwemmen, duiken er regelmatig vergelijkbare kunstwerken op.

Volgens de beheerder van het park in Beijing blijft de reuzenpad daar voorlopig gewoon staan.

    • Steffi Weber