Premier Jatsenjoek stapt op

De Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek treedt af. Dat heeft hij gisteren bekendgemaakt. Als reden voor zijn ontslag noemde hij de spanningen binnen de regerende coalitie.

De premier kondigde aan op te stappen nadat twee partijen hadden gezegd uit de regering te zullen stappen. Dit waren het nationalistische Svoboda en de UDAR-beweging van voormalig bokser Vitali Klitsjko. Volgens Jatsenjoek kan het parlement hierdoor geen wetten meer doorvoeren en zijn werk niet meer doen. „Wat kunnen we doen als de coalitie uit elkaar is gevallen, er niet gestemd kan worden over wetten, soldaten geen geld krijgen, er geen geld is om geweren te kopen en er geen mogelijkheden zijn om de gasvoorraden aan te vullen?”, aldus de premier.

De regering zou uit elkaar zijn gevallen door problemen met de staatsbegroting. Wetsvoorstellen op het gebied bijvoorbeeld van energie en het verhogen van het defensiebudget kwamen niet door het parlement.

President Porosjenko prees eerder de keuze van Svoboda en UDAR om uit de regering te stappen. Volgens het staatshoofd toonden „alle opiniepeilingen aan dat de samenleving een compleet nieuwe regering wil”. Volgens parlementsvoorzitter Oleksandr Toertsjinov is het nu aan UDAR en Svoboda om een interim-premier aan te wijzen tot er vervroegde parlementsverkiezingen worden georganiseerd.

Jatsenjoek trad aan als premier in februari na de straatprotesten in Oekraïense steden, waarbij president Viktor Janoekovitsj werd verdreven. Na de presidentsverkiezingen van 25 mei vroeg winnaar Petro Porosjenko aan Jatsenjoek om aan te blijven.

    • Reuters
    • Ap