Net gemist 26/7

De terugkijk- en leestips die nrc.next selecteerde voor het weekend: KIJKEN Wat First World War, The story of a global conflict. Tijd 31 minuten Precies honderd jaar na dato zijn stukken over de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) niet aan te slepen. Maar The Guardian komt met een wel heel opvallende productie – een ‘interactive documentary’, zo

De terugkijk- en leestips die nrc.next selecteerde voor het weekend:

KIJKEN
Wat First World War, The story of a global conflict.
Tijd 31 minuten

Precies honderd jaar na dato zijn stukken over de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) niet aan te slepen. Maar The Guardian komt met een wel heel opvallende productie - een ‘interactive documentary’, zo noemen ze ’m zelf. De beeldvullende ‘film’ vertelt in zeven hoofdstukken het verloop van die vier oorlogsjaren. Met origineel film- en audiomateriaal uit die tijd. Tien historici werkten eraan mee.

LEZEN
Wat Lance Armstrong in purgatory: the after-life.
Tijd 14 minuten

Anderhalf jaar geleden moest Lance Armstrong diep door het stof. Zijn overwinningen in de Tour de France werden hem afgenomen en hij mag nooit meer meedoen aan een sportwedstrijd. Dit voorjaar werd hij daarom nog uit een lokale zwemwedstrijd gezet. Hoe gaat het met deze gevallen man, vroeg Esquire zich af. En welke invloed heeft zijn val nu nog op de rest van zijn carrière, als vechter tegen kanker?

LEZEN EN KIJKEN
Wat Anti-Surveillance Camouflage for Your Face.
Tijd 4 minuten

Camera’s, overal camera’s. Die gezichten kunnen herkennen. Robinson Meyer ging voor The Atlantic wekenlang door het leven met zijn wangen beschilderd met make-up. Met speciaal ontworpen patronen die gezichtsherkenning van de wijs moeten brengen. Handig om de computer te misleiden, maar de mensen op straat reageren wél op de make-up.

LEZEN
Wat What We Really Taste When We Drink Wine.
Tijd 6 minuten

Mooi vol, lekker zuurtje, goede neus, fruitig, een beetje houtig. In wijn kun je veel proeven. Maar wat je proeft is vooral afhankelijk van de context, stelde neuroscientist Daniel Salzman vast. Een journalist van de New Yorker deed mee aan een van zijn wijn-experimenten. Wat proef je als je wijn proeft?

    • Laura Wismans