Nederland geeft half miljoen voor hulp aan Gaza

Palestijnse kinderen dragen drinkwater naar het vluchtelingenkamp in de Gazastrook waar ze wonen. Foto EPA / Mohammed Saber

Het Rode Kruis heeft een half miljoen euro ontvangen van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor hulpverlening in Israël en de Gazastrook. Dat meldt de hulporganisatie, schrijft persbureau Novum. Het Rode Kruis voegt daar zelf 30.000 euro aan toe.

De organisatie laat weten ‘zeer blij’ te zijn met de bijdrage van het ministerie. Het geld zal vooral worden gebruikt voor de aankoop van medicijnen en de medische uitrusting van hulpverleners in ziekenhuizen. Maar ook de reparatie van ambulances - die ook beschoten worden - brandstof voor generatoren en vervoersmiddelen, hygiënepakketten en huishoudelijke artikelen zullen van het bedrag worden betaald.

Palestijnen koken maaltijden voor een VN- school in het zuiden van Gaza waar vluchtelingen van het conflict schuilen. Foto EPA / Mohammed Saber

Het Rode Kruis biedt ‘met man en macht’ noodhulp aan de getroffen bevolking in Israël en de Gazastrook, en dat is hard nodig zegt de hulporganisatie. De situatie verslechtert met de dag:

“Door het aanhoudende geweld raken medicijnen en medische voorraden snel uitgeput. Steeds meer mensen ontvluchten het geweld en worden opgevangen in leegstaande scholen en andere gebouwen. Zij hebben dringend ondersteuning nodig.”

Korte wapenstilstand en overleg in Parijs

Vanmorgen bombardeerden gevechtsvliegtuigen van Israël in de Gazastrook ongeveer dertig huizen. Vandaag diende Palestijnse regeringsvertegenwoordigers een aanklacht in bij het Internationaal Strafhof in Den Haag tegen Israël wegens oorlogsmisdaden. Gisteren kwamen zeker vijftien Palestijnen om toen een VN-school werd geraakt.

De Israëlische premier Netanyahu kondigde vanavond laat een korte wapenstilstand aan van twaalf uur vanaf morgenvroeg. Eerder had het land eerst het verzoek om een wapenstilstand nog afgewezen van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry. Morgen is er in Parijs topoverleg tussen vertegenwoordigers van de EU, VS, Turkije en Qatar over de crisis.

    • Anouk Eigenraam