Op de Nederlandse spaarrekeningen staat meer geld dan ooit

Spaarders uit Nederland hebben samen meer geld dan ooit op binnenlandse spaarrekeningen staan, zegt de Nederlandsche Bank. In de laatste zes maanden stortten ze bijna 6,6 miljard euro meer dan dat ze opnamen.

Nederlanders spaarden samen meer dan ooit. Foto ANP / Lex van Lieshout

Spaarders uit Nederland hebben meer geld dan ooit op binnenlandse spaarrekeningen staan. Dat meldt De Nederlandsche Bank. In de laatste zes maanden stortten ze samen bijna 6,6 miljard euro meer dan dat ze opnamen. Nu in totaal op de Nederlandse bankrekeningen: 355 miljard euro spaargeld. Per huishouden: 44 duizend euro.

Natuurlijk is dat maar een gemiddelde, maar wel een gemiddelde dat flink is toegenomen: tien jaar geleden spaarde elk huishouden zo’n 30 duizend euro. De oorzaak? Eindejaarsbonussen en vakantiegeld. En, ondanks het feit dat de rente licht gedaald is, nemen spaarders dit jaar gewoon minder geld op.

    • Sterre van der Hee